Archive for May, 2013

Furt de carte

Saturday, May 18th, 2013

Mă aflu împreună cu O. în Librăria Humanitas la casierie, cu cărți în valoare de 64,8 lei pe tejghea când intră val-vârtej o femeie obraznică, îmbrăcată în roșu, foarte aranjată și cocoțată pe tocuri. Revendică nuștiuce carte cu călugărul nuștiucare. Clienții din fața tejghelei invizibili. Cartea nu mai e pe stoc de vreo doi ani conform librarului. Chiar nicăieri nu mai e pe stoc? Nu, nici măcar la editură. Ar putea librarul să-i recomande altceva? Persoana în cauză pleacă în spate să-i recomande femeii obraznice o altă carte.

Cum consumasem un pahar de vin alb și o cafea mare înainte, îmi trece prin minte o idee deplasată: să vâr cărțile în geantă și s-o tai pe ușă afară. Să mă fugărească librarul prin oraș. Domnu, domnu, n-ați plătit! Sunt perfect conștient că n-am plătit, mergi înapoi la blonda ta obraznică și la călugărul ei erudit. Să scrie în presa locală că un individ îmbrăcat în pantaloni de pijama a furat trei cărți dintr-o libărie și a fugit cu ele. Setea de cultură depășește orice limite în ziua de azi.

O. mă trezește la realitate în timp util. Vezi că A. îl știe pe ăsta și o să-i spună. Grozav. Librarul însă nu lipsește mult și-mi încasează banii. Planul meu de a dispărea cu cărițle eșuează lamentabil.