Archive for September, 2012

Plimbă ursul!

Sunday, September 30th, 2012

În ultima vreme văd prin presă din ce în ce mai multe așa-zise articole isterice despre urși după ce mai multe persoane, printre care și un braconier, au fost atacate sau ucise de urși. Să clarificăm puțin lucrurile:

În România trăiesc în jur de 19e6 oameni de oameni și aproximativ 6e3 urși. Adică de peste 3000 de ori mai mulți oameni decât urși. Habitatul urșilor e invadat din ce în ce mai mult de om și mai poate să susțină doar în jur de 4000 de exemplare. Oricât de feroce ar fi un urs, oamenii au puști, capcane, bâte, răngi etc. Așadar să nu aud himere gen „urșii sunt o amenințare pentru om”. Omul este o amenințare pentru urși, nu invers! Dacă vă atacă vreodată vreun urs, voi sunteți vinovați, nu ursul.

Cum evităm OMG?

Friday, September 21st, 2012

A apărut recent un studiu asupra șobolanilor hrăniți cu porumb modificat genetic care au dezvoltat tumori grave. În lipsa obligativității etichetării produselor care conțin OMG, cum putem selecta preferențial produse nemodificate genetic? Din păcate doar după țara de proveniență, pe care comercianții sunt obligați s-o treacă pe ambalaj. Există baze de date la nivel european cu țări care au interzis cultivarea OMG sau la nivel regional cu regiuni libere de OMG. În România există astfel de regiuni în vestul județului Cluj, în nordul și sud-vestul jud. Bistrița Năsăud, în nordul și estul jud. Sibiu și în regiuni izolate din jud. Brașov și Vâlcea. Așadar preferați cartofii de Râșca sau porumbul din Ungaria celui românesc. Economiile care produc culturi modificate genetic pot fi sancționate cu ușurință de consumatori.

Bonus: Cum arată strămoșul porumbului? Vedeți aici.

Cu parapanta din parașută

Saturday, September 1st, 2012

Călin Popa, fostul meu coleg de la școala de parapantă ASPAR, s-a lansat joi la Aeroclubul Traian Dârjan din Dezmir cu parapanta dintr-o parașută tandem pilotată de instructorul de parașutism Doru Baciu, membru fondator al clubului Skydive Transilvania. Procedura a fost executată în premieră mondială. După ce a realizat o desprindere de tip D-Bag, Călin a efectuat mai multe manevre acrobatice, aterizând apoi la punct fix. Procedura și evoluția ulterioară au fost filmate de la sol, din parașuta tandem, din parapanta lui Călin și din aer, de pe o altă parașută pilotată de o colegă de-a lor.