Archive for December, 2011

Prețul ascuns al aurului

Wednesday, December 14th, 2011

Am dat recent peste un articol în care apar câteva elemente prezente pe lângă aur și argint în minereul de la Roșia Montană. Lista arată cam așa: arsen ~5000 g/t,  vanadiu ~2500 g/t, titan ~1000 g/t,  galiu ~300 g/t, crom ~50 g/t, nichel ~30 g/t, cobalt ~30 g/t, germaniu ~20 g/t, molibden ~10 g/t, wolfram cantitate nespecificată. Înafară de faptul că galiul este un element destul de scump folosit la fabricarea semiconductorilor, doresc să vă atrag atenția asupra arsenului, un element foarte toxic care se acumulează în țesuturi. Dacă cifrele sunt reale, pentru fiecare 1,5 g de aur și 11,7 g de argint extrase dintr-o tonă de minereu vor fi eliberate în mediu 5 kg de arsen. Este un fapt cunoscut că nămolurile din iazurile de decantare ale exploatărilor miniere sunt foarte des contaminate cu metale grele¹ cum ar fi mercur, arsen, plumb, cadmiu. Aceste elemente se infiltrează apoi în pânza freatică de unde ajung în apa potabilă sau se fixază în țesuturile organismelor acvatice.

Concentrația admisibilă de arsen în apa potabilă este de 10 ppb (10 μg/l) conform standardelor europene. Organizația Mondială a Sănătații estimează² că expunerea pe durată îndelungată la arsen provenit din apa freatică, în concentrații de peste 500 μg/l, cauzează moartea a 1 din 10 adulți.

1 Precizăm că arsenul este de fapt un metaloid. Termenul de metale grele este utilizat în mod curent pentru a desemna elementele toxice ale căror compuși provoacă poluarea mediului înconjurător.

2 Arsenic in drinking water: a worldwide water quality concern for water supply companies, D. van Halem, S. A. Bakker, G. L. Amy, and J. C. van Dijk

Gates to go nuclear with China?

Thursday, December 8th, 2011

Looks like Bill Gates trying to partner up with China in order to test the TerraPower TWR. We’ve been wondering about this design, namely about the heat transfer medium, nuclear waste management and reactor decommissioning. There’s no information about these issues on the TerraPower website and we all know the devil is in the details. Then we found out about a guy named Kirk Sorensen criticising the concept. He addressed exactly the last two points while providing a hint about the first. It turns out the heat transfer medium to be used by the TWR is liquid metal. Probably sodium. TerraPower’s idea of decommissioning and nuclear waste management is burying the whole thing once the nuclear fuel has been used up. Sorensen thinks it’s a bad idea to simply bury a 60 year old container with sodium and plutonium in it and any sane person would fully agree with him. Why? Well, probably because sodium is flamable and will explode in contact with water, while plutonium is radioactive and accumulates in the human body. In the end you essentialy have a big dirty bomb buried underground.

Looking at the footnote about Sorensen’s criticism we’ve found this video. It’s mainly a description of the LFTR and how this techology differs from current designs. Really interesting.

Vecinii mei

Monday, December 5th, 2011

N-ar face nimic pentru vecinii lor. De exemplu n-ar ridica niște siguranțe.

În blocul în care locuiesc fiecare apartament este dotat cu întrerupătoare automate cu protecție diferențială, cărora am să le spun în continuare siguranțe, de dragul simplificării. Aceste siguranțe împreună cu contoarele se află în tabloul general de distribuție situat la parter. Deseori când se ia curentul și vine imediat, aceste siguranțe decuplează și râmân decuplate până când sunt cuplate la loc manual, respectiv până când vine cineva și le ridică. E un lucru foarte bun că decuplează pentru că regimurile tranzitorii de genul acesta sunt destul de periculoase pentru aparatura electronică. În plus, dacă vrei să te sinucizi făcând baie cu fierul de călcat conectat la priză, nu poți pentru că protecția diferențială decuplează la un curent rezidual de 30 mA, iar că să crăpi e nevoie de ~70 mA. Sau dacă pur si simplu ai ghinionul să te curentezi. Te alegi în schimb cu o scuturătură ce durează sub o secundă și te trezești în înuneric în caz că-i noapte afară. Dar să lăsăm asta și să ne întoarcem al oile noastre electrice, anume la vecini.

Noaptea trecută a avut loc din nou evenimentul descris mai sus. Nu, n-a încercat nimeni să se sinucidă. A bătut vântul, probabil s-au atins ceva linii electrice și s-a întrerupt pentru foarte scurt timp alimentarea cu energie electrică. Mă trezesc dimineața îmbrăcat în pijama și buimac, deschid firigiderul: întuneric. Verific lumina, pauză. Mă uit la termostat, 18 grade. Nu-i de mirare că n-a pornit centrala. O fi sărit iar protecția diferențială, sau au uitat ăia de la Electrica să-și verifice contul și-au trimis un echipaj nocturn să mă debranșeze de urgență pentru neplata facturilor la ghișeul lor cu cozi interminabile? Cel mai probabil prima variantă. Mă schimb și verific lumina de pe palier. Merge. Mă întorc în casă să-mi iau o haină și să cobor la tabloul general de distribuție. Când intru aud o ușă închizându-se. Cineva tocmai și-a ridicat siguranța probabil. Cobor la parter, deschid ușa tabloului general și încep să ridic siguranțele la toate apartamentele. Adică exact ceea ce nu i-a dus capul pe vecinii mei să facă. Cine știe, poate alții or fi preferând să stea pe întuneric? În frig? Să facă economie de curent? Să li se strice mâncarea în frigider? Nu e cazul, că-i iarnă. Dar de era vară și erau duși la mare, li se împuțea peștele sau porcul din congelator? Curgea apă cu stricăciune pe jos? Puțea pe tot palierul a mortăciune? Mă găndesc că da. Fiind iarnă, în cel mai rău caz le-ar fi înghețat instalațiile celor plecați la socri de sărbători, iar când s-ar fi dezghețat ar fi inundat vecinii de sub, așa cum a pățit anul trecut un vecin care a făcut economie. Din fericire locuiește la parter și s-a inundat doar pe el. Însă alt deștept de la doi care a făcut și el economie i-a inundat pe cei de la unu și pe vecinul prevăzător de la parter.

Dragi vecini, când mai coborâți să ridicați siguranțele gândiți-vă și la alții, nu doar la voi. Sau gândiți-vă măcar dacă v-ar place să pută în bloc a mortăciune sau să fiți inundați de vecinul de deasupra care a lăsat centrala în funcțiune pe temperatura de gardă, însă a uitat să închidă apa înainte să plece.

PS: Mulțumim lu’ Mike pentru contribuțiile de ordin tehnic.