Archive for November, 2011

Despre creștinarea dacilor

Wednesday, November 30th, 2011

Zamolxis a fost un sclav care a trăit printre greci înțelepți. După ce a fost eliberat, s-a îmbogățit și s-a întors înapoi în țară sa, unde a dat niște chefuri cu căpeteniile dacice. Pe fondul consumului de vin le-a povestit că nu vor muri ci vor merge într-un loc în care vor trăi fericiți întru eternitate. Ca să fie mai convingător și-a săpat un adăpost subteran în care s-a ascuns timp de trei ani fără să spună nimănui nimic. Dacii l-au crezut mort și l-au jelit. În al patrulea an, după ce i s-au terminat mâncarea și vinul, după ce s-a plictisit de aceleași papirusuri cu femei dezbăcate, a ieșit de acolo. Văzându-l, dacii s-au minunat și l-au crezut pe cuvânt. Nu-i de mirare că i-a creștinat Sf. Andrei. Erau oameni simpli și cam naivi. Le plăcea să bea vin, deci treaba cu trupul și sângele a mers la fix.

Dacă mai vine vreun individ cu vin și cu texte din astea mai bine așteptați până a doua zi. Mai gândiți-vă dacă are sens să verificați o asemenea afirmație.

Ironic coincidence

Saturday, November 19th, 2011

The WTC Stabile, a sculpture by Alexander Calder also known as the Bent Propeller was destroyed in the 9/11 attacks on the World Trade Center.

Inevitabil

Tuesday, November 15th, 2011

Cu ceva timp în urmă, Andrei Doboș iși lansa un volum de poezii. Stăteam la un ceai în oraș, când mi-am amintit întâmplator de lansare. Verific ceasul; cam târziu, începuse deja de aproape o oră. Mi-am terminat repede infuzia de Mate și am pornit grăbit spre librărie. Pe când ajungeam, lumea pleca, însă nu mersesem ca să socializez, ci ca să văd ce-a scris omul care mi-a ocupat cândva bancheta din spate a mașinii. Am solicitat să văd deîndată cartea, iar după ce am citit câteva rânduri am și cumpărat-o pe loc. Inevitabil. Părea o carte bună și nu costa mult. Astăzi am ispravit lectura ei – a fost peste așteptări. Andrei este mereu conștient de starea vremii și foarte atent la detalii.