Archive for October, 2011

Wakefield

Sunday, October 30th, 2011

Pe vremea când citeam Dilema, respectiv înainte ca respectiva publicație să fie monopolizată de dreapta intelectuală conservatoare și ințesată cu texte ce fac apologia bisericii, una dintre rubricile mele favorite era Scrisori din New Orleans, semnată de Andrei Codrescu, în traducerea Ioanei Avădani.

Alaltăieri am descoperit în raftul de promoții al unei librării, o carte intitulată Wakefield, apărută la editura Polirom, semnată de același autor, în traducerea aceleiași traducătoare. La început am ezitat s-o cumpăr, deși era la preț redus; descrierea de pe verso și textul citit aleator nu m-au convins. Însă am dat la un moment dat peste o frază ce implica un colonel KGB-ul, confiscarea unor benzi cu Rolling Stones – muzică ce avea să răsune a doua zi din apartamentul cui? Ați ghicit, al colonelului KGB. Exact impulsul de care aveam nevoie ca să cumpăr cartea. Și bine am făcut, căci este o minunată satiră adusă societății americane contemporane, cu conflictele ei interetnice în era globalizării și a comunicațiilor electronice, cu personajele ei pestrițe – miliardari corporatiști, inițiați New Age, colecționari de artă și ecologiști militanți. Eroul cărți, un anume Wakefield, duce o viață liniștită în bârlogul său ticsit cu cărți. Într-o zi primește o vizită inoportună – nimeni altul decât Diavolul îi calcă pragul ușii. Cei doi încheie un pact la un pahar de scotch. Wakefield are un an să-și schimbe viața.

Mai mult nu spun. Citiți cartea.

Meanwhile

Saturday, October 15th, 2011

Dennis Ritchie passed away.

Obiceiurile vechi

Wednesday, October 12th, 2011

Dispar greu.

Adesea mi se întâmplă aștepând la rând la pâine să aud câte un pensionar interbelic care cere vânzătoarei o pâine mai coaptă. Vânzătoarea privește încurcată clientul și-l îndeamă să-și aleagă ce pâine crede de cuviință. Uneori zâmbește sau mai scapă câte o replică, în funcție de dispoziția momentului. Oamenii care stau la rând așteaptă răbdători. Toate pâinile de pe raft sunt la fel de coapte. Au fost pregătite într-un cuptor modern, pe vatră, la temperatură constantă pentru un timp bine determinat. Temperatura și timpul au fost reglate electronic. Omul care introduce pâinea în cuptor și-o scoate de acolo coaptă a fost singura variabilă aleatoare din procesul de coacere al pâinii. Asta dacă cuptorul în cauză era fără alimentare automată. Așadar rareori mai găsești în ziua de azi la magazin o pâine mai coaptă sau una insuficient de coaptă.