Archive for August, 2011

Peste dealuri și hăt departe

Monday, August 8th, 2011

Vă propunem câteva circuite velo în jurul Clujului pe care le-am parcurs în ultimele trei săptămâni. Traseele nu sunt cele din ghidul 100 de excursii cu bicicleta în jurul Clujului, însă acesta ne-a fost foarte util în planificarea rutelor, deci vă sfătuim să-l folosiți cu încredere. Reperele folosite sunt cele din ghid. În paranteze ascuțite găsiți, după caz, numele drumurilor, marcajul traseelor turistice sau alte repere.

1: Cluj (Andrei Mureșanu, Cap. 32) – Borhanci <DJ 103G> – Gheorgheni – Aiton <DJ 103M> – Rediu – Lacul Rediu – Mărtinești – Comșești <bandă roșie> – Casele Micești <drumul spre Feleleacu, Pd. Podereu, bandă roșie> – Făget <DJ 103U> – Cluj (Europa, Zorilor).

Traseul are în jur de 60 km și este relativ ușor, fără urcări grele. Cea mai grea urcare este cea spre colonia Borhanci, restul sunt mai line. Din Rediu spre Lacul Rediu am trecut prin vestul lacului, apoi de la lac peste dig până în Mărtinești. În Comșești ajungeți la fântăna satului de unde vă puteți alimenta cu apă, apoi urcați și o luați spre dreapta după ce ați trecut de biserici (spre stânga ajungeți în drumul de Micești). Veți trece pe lângă o fermă, apoi dați de marcajul bandă roșie în prima pădure, cea de lângă Dl. Trudii. De la Casele Micești urmați drumul spre dreapta. Când ajungeți în apropierea observatorului astronomic mergeți pe lângă liziera pădurii până dați de un drum care coboară prin pădure în Făget și care vă va scoate pe traseul bandă roșie și în final pe DJ 103U.

2: Cluj (Zorilor, Europa) – Făget <DJ 103U, drumul spre Lacul Micești> – Săliște – Pruniș – Lacul Șutu – Ciurila <DJ 107R> – Sălicea – Făget <DJ 103U> – Cluj (Europa, Zorilor).

Traseul acesta are în jur de 35 km, însă urcările sunt ceva mai grele și mai lungi deoarece se urcă și se coboară o parte din Masivul Feleac. Odată ajunși pe platou (735 m) veți trece pe drumul spre Lacul Micești, respectiv printre vârfurile Peana (832) și Măgura (824). Vârful Măgura e ușor de recunoscut, are ceva copac singuratic; vârful Peana e lângă un țarc pentru oi. Când ajungeți pe Dl. Bălții coborâți pe drumul din dreapta spre Săliște; cealată bifurcație duce la Lacul Micești. Drumul prin Pruniș vă va scoate la DJ 107L pe sub autostrada A3 și imediat înapoi pe DJ 107R pe sub aceeași autostradă. E practic o buclă. De acolo urmează urcarea înapoi pe platoul de unde ați plecat.

Următorul circuit l-am parcurs în două zile cu oprire peste noapte în Beliș. Există pensiuni în Beliș și un complex turistic lângă lacul Fântânele. Circuitul se poate scurta cu cu 20 km pe porțiunea neinteresantă de pe E60/DN1 dintre Cluj și Gilău dacă plecați din și sosiți în Gilău. Sau se poate lungi dacă plecați din Cluj prin Pd. Hoia, pe Dealurile Căpușului și coborâți în Gilău iar la întoarcere veniți pe la Stolna pe DJ 103V și apoi pe DJ 107M prin Luna de Sus, peste Vf. Mic sau pe Valea Grădiștei (vezi traseele 37, 38 din ghid).

3A: Cluj (Mănăștur, Nodul N) – Florești <DN 1> – Gilău <DJ 107N> – Someșu Rece – Uzina – Pape – Muntele Ijar – Dl. Arsuri – Costești – Mărișel <DJ 107T, DJ 107P> – Crucea lui Avram Iancu – Stațiunea Fântânele – Beliș.

Primul segment are în jur de 70 km. În Uzina găsiți un izvor lângă terenul de fotbal (se trece primul pod, apoi stânga). Urcarea spre Pape pleacă din dreptul fostei uzine electrice, dar există și un indicator improvizat. Noi am urcat pe lângă bicicletă deoarece e diferență de nivel de ~600 metri pe câțiva kilometri iar urcarea e foarte grea, însă am preferat-o unei urcări lungi și obositoare psihic. Mai sus de Pape, pe bifurcația dreaptă a drumului există un izvor cu adăpătoare și băncuță. Din motive evidente izvorul are robinet, deci faceți bine și-l utilizați responsabil pentru că mai sunt și alții care urcă panta asta și n-ar vrea să-l găsească secat. Traseul peste Muntele Ijar o ia pe bifurcația stângă și e mărginit la dreapta pe o porțiune scurtă de niște zadă (Larix decidua). Veți merge o porțiune din drum de-a lungul liniei de înaltă tensiune, pe platou până lângă Dl. Arsuri (1234), unde linia coboară în stânga până la CHE Mărișel. De acolo, drumul trece pe lângă o stână, Costești, Dl. Porcului, pănă se unește cu DJ 107T (Drumul Generalului). Treceți pe lângă Primăria Mărișel  și apoi continuați pe DJ 107P spre Crucea lui Avram Iancu și granția Parcullui Natural Apuseni. De la cruce se coboară în sațiunea Fântânele. O luați de fiecare dată spre dreapta. De la baraj se mai urcă puțin spre Beliș.

Lacul Fântânele

Pe barajul Lacului Fântânele

3B: Beliș – Râșca Transilvană <DJ 103K> – Râșca de Sus – Dealu Mare – Lăpuștești – Roșești <DJ 107P> – Lacul Tarnița – Someșu Cald – Someșu Rece <DJ 107N> – Gilău <DN 1> – Florești – Cluj (Mănăștur, Nodul N).

Acest segment are în jur de 70 km. Imediat cum ieșiți din Beliș o luați spre Râșca Transilvană. Atenție la indicator, deoarece nu se vede decât din partea opusă; este montat cu spatele spre Beliș. Urmează o coborâre lină pe câmp, apoi din Râșca de Sus până la intersecția cu drumul spre Dealu Mare una mai pronunțată. Atenție din nou pentru că în frenezia coborârii spre Râșca puteți rata relativ ușor drumul spre dreapta care duce la Dealu Mare. Urmează o urcare lină spre Dealu Mare și apoi spre Lăpuștești, mărginită de versanți cultivați cu cartofi. Pe alocuri se zărește spre dreapta defileul Someșului Cald. După ce ați ajuns în Lăpuștești cotiți dreapta chiar în dreptul bisericii. Urmează o coborâre pronunțată (500 m diferență de nivel) și cu multe curbe până la Roșești. Veți vedea pe versantul alăturat linia de înaltă tensiune ce coboară de pe Muntele Ijar. Când ajungeți jos în apropierea CHE Mărișel, treceți podul și cotiți stânga pe DJ 107P. Veți avea în stânga valea Someșului Cald, apoi Lacul Tarnița. Traseul continuă pe DJ 107N pe lângă lacul Șomeșu Cald, apoi pe DJ 107P până în Gilău.