Archive for July, 2011

Despre căști integrale

Tuesday, July 26th, 2011

A venit casca integrală. Pe scurt, e cam aiurea să porți așa ceva în oraș, pentru că:

  • Nu auzi nimic înafară de vâjâieli dacă mergi cu viteză mai mare de 15-20 km/h, ori dacă vreau să merg cu viteza respectivă prefer să folosesc trotineta.
  • E cald cu ea. Transpiri și nu te prea poți șterge pe față fără să dai casca jos. Dacă staționezi cumva, ți-e și mai cald, iar respirația ta contribuie la asta.
  • Ți se aburesc ochelarii când staționezi, de exemplu la semafor.
  • Îți restrânge câmpul vizual, mai ales în jos.
  • Nu poți să bei apă fără să dai casca jos.

Așa că voi recurge la planul B: am s-o port când cobor pe râpe cu MTB-ul, iar în oraș voi purta casca normală și voi încerca să merg mai blând.

În curând la Roșia Montană

Sunday, July 17th, 2011

“A goldmine is a hole in the ground with a liar standing next to it.” – Mark Twain

Ministerul Culturii a emis un aviz de descărcare de sarcină arheologică pentru muntele Cârnic, unul dintre munții pe care RMGC dorește să-i exploateze pentru a extrage aur. Mai mulți experți pe care compania n-a reușit încă să-i cumpere și-au exprimat dezacordul. Compania minieră susține că barajul iazului de decantare va rezista la impact cu asteroid cutremur de 8 grade pe scara Richter. Un amănunt minor ar fi că digurile iazurilor de decantare se rup de obicei din cauza inundațiilor, însă ne-am obișnuit deja cu minciunile cianuriștilor.

Exploatarea aurului va distruge printre altele și patrimoniul cultural din zonă. Dacă Transilvania n-a fost terra deserta înainte de sosirea maghiarilor, Roșia Montană va fi cu siguranță după ce va avea loc exploatarea minieră. Turiștii străini vor putea vizita suprafața Lunii fără să mai călătorească 384 de mii de kilometri prin spațiu.

Au mai apărut între timp niște articole legate de problema asta:

– Roșia Montană – Unde-s pumnalele
– Protest la Cluj impotriva Rosia Montana Gold Corporation
– Protestatarii vor cere astăzi demisia lui Kelemen Hunor (n.r. 19 iulie, București)
– Politica nu ține cont de oameni. Roșia Montană, în linie dreaptă

Mallu-i anti trotinetă

Sunday, July 10th, 2011

Azi am pornit cu trotineta către mall să-mi iau una alta. M-am întâlnit pe drum c-o mândra pe care-o cunosc vag și care căra după ea un troller proaspăt cumpărat. Mi-a zis că pleacă în Olanda trei luni și că mi-e deschis rucsacul. Mulțumesc, știu. Am dus doze goale de bere la reciclat și s-a vărsat zeamă din ele în rucsac. L-am lăsat deschis ca să se usuce înăuntru.

După ce m-am dat prin parcare și-n jurul lacului până mi s-a uscat rucsacul, după ce era să lovesc o fătuță ce vorbea la telefon și se uita în altă direcție, care s-a speriat când am atenționat-o și mi-a sărit în față, după ce am lăsat un copil ce se plictisea la o nuntă obosită să facă trei ture de parcare, după toate astea am urcat scările rulante și m-am îndreptat spre ușa rotativă a mallului. Un paznic vânjos a pornit înspre mine și mi-a spus s-o iau în mână. Mulțumesc, nu. Așa că am făcut cale-ntoarsă și-am ieșit fără comentarii tot printr-o ușă rotativă. La revedere mall, la revedre cumpărături. La revedere economie de consum. Pe curând!

Subsemnatul, prin prezenta, vă invit să puneți la încercare vigilența paznicilor de mall cu trotineta. Mie mi-a ieșit prima dată. Am ajuns până în inima mallului, până la rafturile cu produse din supermarket, fără să mi se sigileze rucsacul. Am luat câte ceva din rafturi, am plătit și-am plecat. Totul pe trotinetă. N-a zis nimeni nimic, deși am trecut pe lângă mai mulți paznici. Am mers încet, n-am dărâmat niciun obiect de pe rafturi și n-am intrat în nimeni. Astăzi am încercat din nou, fără succes. N-am observat niciun simbol care să interzică explicit utilizarea trotinetei în incinta centrului comercial.