Archive for January, 2010

Ark Megaforms

Sunday, January 24th, 2010

Another wire sculpture representing conceptualised Ark Megaforms mentioned in Strugatsky brothers’ Noon Universe, namely in the book Space Mowgly. I haven’t been able to find a visual representation of the megaforms anywhere, so I finally resorted to fabricating one myself.

Wire sculptures

Tuesday, January 19th, 2010

Two wire sculptures I made a some days ago. It’s been a long winter.

Spirtieră din badog

Saturday, January 16th, 2010

Victor mi-a povestit că în excrusia lui cicloturistică prin Europa a rămas fără butelie la arzătorul pe gaz și n-a mai reușit să găsească decât cu greu rezervă. Mai apoi a primit de la ceva neamț o spirtieră pe care a gătit tot restul excursiei. Combustibil pentru spirtieră se găsește cam în orice magazin de menaj, metalo-chimice sau benzinărie. Cel mai bine funcționează cu alcool denaturat: alcool tehnic sau sanitar. Spirtiera funcționază însă cam cu orice alcool cu o concentrație de 50% sau mai mare. Combustibilul este în plus ecologic, deoarece este produs cel mai adesea prin fermentarea zaharurilor obținute din diverse materii organice. Consumul de combustibil este dublu față de amestrecurile de butan-propan, sau în jur de 80…100 g pentru trei mese pe zi. Cu 30 g de alcool vă puteți prepara 500 ml de ceai sau de supă instant.

O spirtieră simplă, foarte ușoară și cu volum mic se poate confecționa artizanal din una sau două cutii (badoage) din aluminiu, cum sunt cele în care este ambalată berea sau băuturile carbogazoase. Cel mai adesea o veți găsi sub denumirea de Pepsi can stove. Există mai multe variante, unele deschise, altele sub presiune. Cea standard este compusă din trei piese: două funduri de badog dintre care unul întreg iar altul decupat în care se practică găuri cu un obiect ascuțit, de exemplu o pioneză pentru notițe; între cele două piese introduse una în alta se așează o bucată de tablă roluită, rezultată prin decuparea uneia dintre cutii. Pentru detalii și desene consultați articolul de pe  Wikipedia. Aici aveți o fotografie cu spirtiera confecționată de mine, în funcțiune.

Vulcan

Thursday, January 7th, 2010

Un prieten din Costa Rica îi scrie lui tata:

“Sănătate, pe aici intră în erupție un vulcan, se pare. În rest suntem bine.”