Archive for June, 2009

Silly photography restrictions

Tuesday, June 30th, 2009

This is rather silly. A school in Devon had banned parents from photographing and filming their own kids during sports day, reports the Telegraph. They claim it was due to changes in child protection and images legislation. Interesting enough, aside from the controversial decision regarding photographing police officers involved in counter-terrorist activities, there are no other changes whatsoever. The full story you can read here. This reminds me of a South Park episode in which the kids are sent out of town in order to prevent their own parents from abducting them.

Teatru de păpuși în Parcul Central

Thursday, June 25th, 2009

Anunt primit de la Miha:

Asociația GRUPA MICĂ , în colaborare cu Grădinița Heidi, din Cluj Napoca, organizează un workshop de păpușărie, în data de 28 iunie 2009, în Parcul Municipal Cluj Napoca.

Cu ocazia lunii iunie, sărbatoarea celor mici, Asociația Grupa Mică și Grădinița Heidi oferă copiilor din municipiul Cluj-Napoca un eveniment sărbătoare.

Acest eveniment oferă teatrului de păpuși un caracter interactiv, aducându-l mai aproape de copii.

„Concepția acestui proiect este de teatru deschis – teatru în spațiu public, care are un puternic caracter educativ și o formă ludică, prin care dorim să contribuim la dezvoltarea expresiei artistice a copiilor în mediul extracuricular”, afirmă regizoarea Mihaela Panainte, coordonatoarea acestui proiect.

Atelierul va fi condus de Dana Bonțidean, actor păpușar la Teatrul de Păpuși Puck, alături de regizoarea Mihaela Panainte.

Evenimentul include un atelier de construcție de păpuși, pe care copiii le vor primi cadou.

„Am incercat mereu să ieșim din spațiul grădiniței și să ne implicăm in activități și evenimente culturale. Pentru un mai mare impact, dorim să le deschidem copiilor apetitul pentru acest gen de activități incă de la vârste fragede”, afirmă Daiana Urzică, directoarea Grădiniței Heidi.

La eveniment sunt așteptați copiii cu vârstele între 3 și14 ani, participarea fiind gratuită.

Programul se va derula între orele 15.00 și 20.00, în Parcul Municipal în zona Foișorului.

Hotelul “La crucea alpinistului”

Sunday, June 14th, 2009

Arkadi și Boris Strugațki sunt cunoscuți în special datorită faimoasei ecranizări a lui Andrei Tarkovski, Călăuza, după romanul lor, Picnic la marginea drumului. Hotelul “La crucea alpinistului” este un roman polițist științifico-fantatsic a cărui acțiune se petrece într-un un hotel situat în interiorul unei văi izolate din Alpi.

Inspectorul de poliție Peter Glebski pleacă în concediu la munte sperând să schieze și să se relaxeze. Proaspăt ajuns la hotel, el este martorul unor evenimente ciudate pe care patronul le pune pe seama unui alpinist ce și-a pierdut de curând viața escaladând un vârf din apropiere. Astfel, în hotel apar pipe fumegânde fără proprietar, urme de picioare desculțe pe podea, dușuri care funcționază din proprie inițiativă sau pantofi lăsați la uscat care dispar și apar de la sine în alte încăperi.

Rând pe rând, inspectorul intră în contact cu ceilalți oaspeți care se dovedesc a fi niște indivizi destul de pestriți: un iluzionist de renume, acompaniat de unicul copil al scumpului său frate defunct, un fizician excentric care se cațără pe cele mai dificile suprafețe, un bogătaș morocănos și frumoasa sa soție mondenă, un prezumptiv avocat în probleme de minori care sosește însoțit de o namilă de viking ce se recomanda drept funcționar de stat. Acestora li se adaugă patronul hotelului, mecanic priceput și inventator, menajera, o femeie destul de proastă și un Saint-Bernard surprizător de inteligent. Misterul care plutește în jurul anturajului este amplificat și mai mult de către patron, care se lansează adesea în discuții despre alchimiști, vrăjitori sau fantome.

La scurt timp are loc o crimă; apare un cadavru în împrejurări misterioase, ies la iveală diverse ipoteze care sunt însă contrazise de diferite evenimente inexplicabile. Situația se complică și mai mult când o avalanșă blochează calea de acces spre hotel, izolând personajele nostre față de lumea exterioară. Curând, inspectorul nostru realizează că lucrurile nu sunt tocmai ceea ce par — toate indiciile sale duc spre explicații transcendentale. Chiar și așa, ce inspector de poliție în toate mințile ar presupune că unii dintre suspecții săi sunt extratereștri?

Romanul fraților Strugațki povestește nu atât despre fantome, zombi, vârcolaci și farfurii zburătoare, cât despre o recurentă dilemă umană — cum am reacționa în cazul unui contact cu o altă civilizație?

Critical Mass II

Thursday, June 11th, 2009

Întâlnire în fața Casei Matei, vineri 12 iunie, ora 17.  Dă-le șoferilor o șansă! Ei nu se pot deplasa ca noi! Dă sigla mai departe bicicliștilor pe care îi cunoști. Critical Mass II este și o acțiune de protest împotriva distrugerii parcului de la Minerva, Mănăștur. Dacă șoferii ne blochează parcul, noi le blocăm drumul!

Critical Mass este o acțiune de protest a bicicliștilor în scopul promovării mijloacelor alternative de transport. În cazul în care nu ați mai participat la acest eveniment și sunteți curioși, aveți aici fotografii de la Critical Mass I.

Tot în aceeași zi va mai avea loc un alt marș cu bicicletele organizat de către Clubul Rotary, cu plecarea la ora 11.30 de la Monumentul Memorandiștilor. Aici găsiți comunicatul oficial.

Biciclete furate în Cluj

Wednesday, June 10th, 2009

Poliția l-a prins și l-a arestat pe individul care fura biciclete din centrul Clujului. Am vorbit ieri cu o prietenă care lucrează la magazinul de ceaiuri Demmer de lângă Cinema Victoria, căreia i-au luat ploițiștii declarație ca să aibă martori. Polițiștii au spus că au găsit la individ acasă în jur de 30 de biciclete furate pe care le-au dus la Secția 1, însa atâta timp cât păgubiții nu fac plângere, Poliția nu le poate returna. Dacă vi s-a furat cumva bicicleta din centrul Clujului mergeți la Secția 1 (str. Decebal nr. 26) și faceți o plângere, poate v-o găsiți printre cele furate.

Vă rog sa retrimiteți acest mesaj tuturor celor cărora știți că li s-a furat bicicleta în Cluj. Mulțumesc.

Pescuit sportiv

Tuesday, June 9th, 2009

A trecut și TIFF-ul, cu tot snobismul care îl înconjoară. Toată lumea scrie despre filmele românești puternic promovate, recent premiate prin străinătate și proiectate în cadrul acestui festival. Dacă tot m-am apucat să scriu despre filme, voi încerca să scriu despre un film românesc mult mai puțin promovat care mi-a plăcut tare mult și pe care lumea l-a cam ignorat în ciuda faptului că a luat vreo cinci premii. Este vorba despre Pescuit sportiv. În engleză se numește Hooked, ca să fie limpede ca lumina zilei despre ce este vorba. Este un film despre un cuplu care are o relație cam aiurea: ea, o indecisă care nu poate sau nu vrea să aleagă între doi bărbați (tipic); el, un profesor de matematică cu nervii întinși la maxim, aparent pasionat de pescuit. Cei doi merg să se relaxeze la iarbă verde, lângă un râu, însă pe drum se tot ceartă în mașină. În cele din urmă lovesc o prostituată care stătea pe marginea drumului. De aici lucururile iau o turnură interesantă. Clipul de prezentare îl găsiți aici. Dacă ați văzut deja filmul și v-a plăcut, puteți citi interviul (disponibil și în maghiară) pe care Bogi i l-a luat regizorului Adi Sitaru.

De data aceasta nu am să pun o imagine cu afișul pentru că deja arată prea pestriț simulacrul acesta de blog.

TIFF: Forbidden Fruit

Saturday, June 6th, 2009

Azi am văzut un film finlandez draguț cu două adolescente pocăite care pleacă la oraș pentru o slujbă de vară. Una dintre ele, mai excentrică fiind, este atrasă de tentațiile orașului. Cealaltă încearcă să-i poarte de grijă primei pentru a o aduce înapoi acasă, în comunitatea religioasă din care ambele fac parte. Experința verii petrecute la oraș le va schimba însă definitiv.

Filmul se numește Kielletty hedelmä în finlandeză sau Fructul interzis / Forbidden Fruit în traducere. Clipul de prezentare îl puteți viziona aici.

Kielletty hedelma

Contrar aparențelor, nu este o poveste obosită de dragoste. Totuși să vă luați cu voi batistă, doar așa, în caz că va fi cazul. Este un film despre viață, despre adolescență, despre schimbări.

TIFF: Terribly Happy

Tuesday, June 2nd, 2009

Am să scriu și eu despre ce filme am văzut la TIFF și mi-au plăcut. Știu, este foarte plictisitor și redundant ceea ce fac, însă am să încerc să trec peste asta.

Azi am fost la un film numit Cumplit de fericit / Terribly happy, sau în daneză Frygtelig  lykkelig. Este o dramă cu un polițist ajuns temporar în poziția de șef de post la țară, cu o femeie și cu bărbatul ei abuziv, cu o fetiță care plimbă un cărucior ce scârțâie sinsitru, mici-mari conflicte mascate de o aparentă liniște și o mlaștină care înghite de la vaci până la diverse lucruri incomode care se vor îngropate. Clipul de prezentare îl puteți viziona aici.

Frygtelig Lykkelig

Filmul a câștigat anul trecut marele premiu la festivalul de la Karlovy-Vary, în cazul în care acordați importanță acestor lucruri.

Despre alte filme care rulează acum la TIFF puteți afla de pe urbanlightz, blogul jurnalistului clujean Daniel Iftene.

PF drop list

Tuesday, June 2nd, 2009

It’s been a while since we haven’t had any BSD related posts.

I have recently modified this script to generate a PF ruleset from the Spamhaus DROP list in order to keep evil packets out of your network. The DROP list is a tiny subset of the SBL containing netblocks controlled entirely by spammers. The modified script you can get here. To use it, put it somewhere in your PATH and run it once a day via cron. The ruleset is loaded via an anchor. In order to load it at boot time, put the following lines in your pf.conf above the usual rules:

# anchor for Spamhaus DROP list
anchor droplist
load anchor droplist from "/etc/pf.drop"

Enjoy.