Cernobîl și 1 mai

Îmi amintesc relativ bine ziua de 27 aprilie 1986 deși eram mic atunci, aveam doar șase ani. Plecasem cu părinții în excursie la Tarnița, un lac de acumulare din apropierea Clujului. Am mers la ceva peninsulă, cu Dacia verde a părinților mei. Era cer senin și arșiță mare. Ne-au însoțit niște prieteni de familie, tanti Mioara și nenea Sile. Nena Sile era alergic la polen; i s-au înroșit ochii și nu se simțea grozav. Spre amiază ai mei au aflat de la radio despre accidentul nuclear de la Cernobîl.  Ne-am strâns lucrurile și am plecat cu toții în grabă spre casele noastre. Prinsesem câțiva cărăbuși de mai pe care mi i-a aruncat mama din cauză că puteau fi radioactivi. La vârsta aceea nu înțelegeam foarte bine ce e aceea radioactivitate și mi-a părut rău după ei. A trebuit să mă culc devreme; făcusem insolație și mă durea capul. Afară, soarele după-amiezii răzbătea prin vița de vie de pe terasa noastră.

La scurtă vreme după aceea a venit și 1 mai muncitoresc, cu defilări și cuvântări ale tovarășului pe care le auzeam la radioul cu galenă împământat la țeava de gaz a sobei de teracotă. Altceva nu prindeai cu el decât Radio România, iar pe acel post de radio nu auzeai decât cuvântarile tovarășului, știri despre cel mai iubit conducător al poporului și soția sa academician sau fabulații despre planuri cincinale depășite.

Poate de asta asociez aproape de fiecare dată Ziua Muncii cu accidentul nuclear de la Cernobîl. În mintea mea cele două evenimente sunt strâns legate, în special când văd cărăbuși de mai calcifiați sub soarele dogoritor.

Tags: , , ,

3 Responses to “Cernobîl și 1 mai”

 1. Cris Says:

  Ie-te! Care va sa zica tu stateai la soare & ai facut insolatie radioactiva…

  (Io habar-n-am ce faceam in ziua aia.)

 2. făniță Says:

  eu eram bebe pe atunci! proaspă născut! :D

  nu-mi amintesc nimic de cernobîl. însă dacă vrei să faci ceva poze reușite, vizitează prypiat. mai ales iarna, e superb:

  http://www.scrapetv.com/News/News%20Pages/Business/images-2/Pripyat.jpg

 3. ggl Says:

  Multumesc de sugestie Făniță. Cred totuși că pot face fotografii reușite și fără să fie nevoie să mă expun la radiații gama. Îi las pe alții mai curajoși.

Leave a Reply