Spirtieră din badog

Victor mi-a povestit că în excrusia lui cicloturistică prin Europa a rămas fără butelie la arzătorul pe gaz și n-a mai reușit să găsească decât cu greu rezervă. Mai apoi a primit de la ceva neamț o spirtieră pe care a gătit tot restul excursiei. Combustibil pentru spirtieră se găsește cam în orice magazin de menaj, metalo-chimice sau benzinărie. Cel mai bine funcționează cu alcool denaturat: alcool tehnic sau sanitar. Spirtiera funcționază însă cam cu orice alcool cu o concentrație de 50% sau mai mare. Combustibilul este în plus ecologic, deoarece este produs cel mai adesea prin fermentarea zaharurilor obținute din diverse materii organice. Consumul de combustibil este dublu față de amestrecurile de butan-propan, sau în jur de 80…100 g pentru trei mese pe zi. Cu 30 g de alcool vă puteți prepara 500 ml de ceai sau de supă instant.

O spirtieră simplă, foarte ușoară și cu volum mic se poate confecționa artizanal din una sau două cutii (badoage) din aluminiu, cum sunt cele în care este ambalată berea sau băuturile carbogazoase. Cel mai adesea o veți găsi sub denumirea de Pepsi can stove. Există mai multe variante, unele deschise, altele sub presiune. Cea standard este compusă din trei piese: două funduri de badog dintre care unul întreg iar altul decupat în care se practică găuri cu un obiect ascuțit, de exemplu o pioneză pentru notițe; între cele două piese introduse una în alta se așează o bucată de tablă roluită, rezultată prin decuparea uneia dintre cutii. Pentru detalii și desene consultați articolul de pe  Wikipedia. Aici aveți o fotografie cu spirtiera confecționată de mine, în funcțiune.

Tags: , ,

8 Responses to “Spirtieră din badog”

 1. Ion Says:

  O spirtiera identica am vazut la un prieten acasa… in baie. Era pusa langa un borcan cu fosfor rosu si un pumn de pastile etichetate pseudo-efedrina.

  Pepsi really can stove.

 2. ggl Says:

  Noi folosim spirtiera ca să ne pregătim ceaiul, cafeaua, supa instant și mâncarea atunci când suntem plecați în excursie la munte. Bănuiesc că există și altfel de excursioniști care au găsit întrebuințări alternative.

 3. V.Vicos Says:

  E vorba despre un sistem TRANGIA. E una din piesele de rezistenta din echipamentul de tura. Am amintiri foarte faine. NU pot uita ziua cand mi-a fost dat sistemul, nici seara cand la intrare in FAGARAS a facut un salt din ranita in mijlocul drumului (daca TRECEA un tir cu siguranta bucataria mea era o amintire) sau cea mai buna mamaliga facuta la foc mic in cetatea SIGHISOAREI.

  Punctele tari sunt urmatoarele. Spirt gasesti pe toate gardurile. Poti face ceai (are ceainic), supa si oua. Are tigaie pe care o poti utiliza ca bol, farfurie, capac:). Aici mai sta cutitul si lingurita din plastic. Are o protectie impotriva vantului. Daca-l folosesti in natura nu ai probleme cu flacara si temperatura-i constanta.

  Puncte slabe. Are aproape un kilogram. Nu-i rapid. Fierbe apa mai greu, dar pentru un boem mai putin conteaza timpul. Sa am mamaliga facuta.

  GELU afla ca-n planurile mele bate un vant estic. Ceva KRAKOVIA-KIEV-ODDESA-CHISINAU :) prin vara.

 4. ggl Says:

  Întotdeauna mâncarea făcută cu greu în excursii e cea mai bună. Îmi amintesc și eu de supa instant plină cu cenușă făcută în Rodnei la foc mic cu vreascuri de ienupăr (nu, n-am tăiat ienuperi) și alte uscături găsite în zona șeii Gărgălău. Pe vremea aceea nu aveam arzător pe gaz și nici spirtieră; umblam prin munți cu iluzia că oriunde și oricând se poate face un foc strașnic. Între timp am mai crescut, ne-am mai maturizat…

  Victor, atâta timp cât nu mergi la ruși e ok. Un prieten a fost închis acolo opt luni de zile pentru o tâmpenie – a comentat ceva aiurea. Aparent rușii te bagă la bulău din tot felul de motive semi-obscure, iar vameșii și milițienii sunt obișnuiți cu ideea că turist = șpagă. Mai multe despre excursii pe două roți în est poți citi pe blogul lui Mihai Barbu dacă ești curios – cel cu Mongolia de la blogroll.

 5. radu salcudean Says:

  Dupa sesiune intram in productie de serie!

 6. V.Vicos Says:

  Povestea lui Mihai Barbu a fost prezentata la Garantat 100% zilele trecute. Mi-a placut cand spunea ca-i o diferenta intre turist si calator.

  “Turistul e persoana care se da jos din autocar si face poze si apoi ajuns in camera de hotel le descarca pe laptop. Ajuns acasa, dupa 7 zile, le arata prietenilor cat de fain o fost.”

  Calatorul in viziunea lui Mihai Barbu e ca o meserie. O faci in fiecare zi…
  Pe drum a stat la povesti cu oameni care din Marea Britanie au pornit cu trenul, cu masina pe jos spre Mongolia. :)

  Eu mai degraba as spune ca hoinarul e tipul calatorului care se indreapta spre initiere…

 7. ggl Says:

  Victor, am citit partea aia cu Mongol Rally. Pentru restul aștept cartea.

 8. Viorel Says:

  Pare sa fi aparut o moda cu spirtierele. Unii si-au facut chiar un hobby din a inventa un model de spirtiera mai eficient: http://www.youtube.com/user/tetkoba?feature=results_main

Leave a Reply