Trompetist de nevoie

Uneori, în timp ce citesc, aud prin perete cum vecinul din apartamentul adiacent înjură oamenii din televizor, de parcă aceștia ar putea să audă vorbele urâte ce le sunt adresate dinafara tubului catodic. Mărturisesc că nu știu ce fel de aparat TV are vecinul meu, dacă este sau nu cu tub catodic, întrucât nu am vizitat niciodată apartamentul său. Îl văd adesea pe balcon atunci când fumează, îmbrăcat în pantaloni de trening cu clasicele dungi albe, longitudinale. Stă așezat în ușa balconului pe prag, cu o pernă sub fund și trage cu nesaț din țigară. Iarna este înfofolit într-o geacă groasă și poartă pe cap o cușmă înfundată până chiar deasupra ochilor, întrucât nu i se zăresc sprâncenele din cauza ei. Când nu-l aud pe vecin înjurând, aud doar vocea enervantă a crainicei care prezintă știrile. De obicei dau muzica puțin mai tare, cât să acopere zgomotul parazitar ce pătrunde prin perete din apartamentul de alături. Noaptea, când nu reușesc să adorm aud sunete de joasă frecvență la intervale regulate. În cele din urmă am reușit să-mi dau seama că acestea nu provin de la imaginari troglodiți ce s-ar fi stabilit în mansardă, ci tot de la vecinul meu care sforăie adânc. Poate că e greu de crezut, însă vecinul meu are, aparent, o soție care trebuie să suporte toate aceste mărunte neplăceri ale vieții conjugale.

Deși nu știu cânta la trompetă, mi-am promis să-mi procur cu prima ocazie un astfel de instrument muzical, pentru a putea face studii îndelungi, acompaniat de vocea crainicei ce răzbate prin zid.

Tags: ,

13 Responses to “Trompetist de nevoie”

 1. Cris Says:

  Inainte sa-ti iei trompeta, gindeste-te & la sarmana nevasta…

 2. ggl Says:

  Și la ceilalți vecini. Nevasta și-a dat oricum cu subsemnata pe certificatul de căsătorie. Eu sper ca totuși să își dea seama că deranjează de fapt și să se abțină. Mi-am dat seama de ce înjura aseară – din cauza alegerilor. Azi era foarte bucuros, scanda lozinci iar la un moment dat și-a pus muzică populară.

  În fine, data viitoare am să scriu despre vecinele pițipoance de la etajul de deasupra, care circulă în toiul nopții cu tocuri pe scări și care calcă parcă din fundul curții.

 3. Cris Says:

  In cazul asta te anim sa scrii postul urmator cit mai de graba! ;-)

 4. Mihai Says:

  Mie imi place de vecinul tau! Apropo, si eu injur la meciuri, mai ales, cand joaca Romania. In ultimele campanii de calificare si la Euro 2008 am injurat la greu. Mai injur si cand pariez si vad ca nu iese nicicum evenimentul.

 5. ggl Says:

  Și vecinul meu înjură la meciuri tot timpul. Îi înjură pe fotbaliștii care au ratat să dea gol; sau îl înjură pe portarul care a primit gol. Probabil că vecinul meu, mic de statură și bondoc, fumător cu burtă de bere, s-ar descurca mult mai bine pe teren decât fotbaliștii profesioniști.

 6. V.Vicos Says:

  e foarte fain sa ai langa tine un asemenea vecin. da substanta povestilor si farmec umorului (cat exista si el in aceasta situatie).
  eu mi-as fi dorit sa am in copilaria vecini educati, dar multi erau muncitori navetisti. dupa 90 si ceva toti au devenit someri.

  cu nostalgie imi amintesc de omul subtirel numit simplu, nea viorel.
  in fiecare seara striga ca-i beat LEȚ. toata distractia o tinut pana-n 2000, o murit de ciroza . parintii, in semn de respect, pentru nea viorel o pregatit ospatul dupa ingropaciune. spunea ca-i pentru sufletul vecinului.

  era ultimul mohican afumat de pe palarier. ceilalti vecini au fost evacuati.

  datorii prea mari la intretinere, camatarii veneau cu toporul si mai putin cu vorba buna in fiecare seara.

  politia nu asista la scandaluri. doar il chema pe țonțo la declarații. țonțo o fost luat de la leagan. nu stiu prea bine copilaria lui, dar imi amintesc ca era celebru. mare parte din tinerete a fost petrecuta de țonțonel prin case de corecție si puscarii.

  as putea sa scriu un roman despre post comunismul din blocul dormitor. :)

 7. cristi c. Says:

  trompetă… nu are sens să faci investiții inutile. funcționează perfect și o chitară cu distorsul la maximum. nu trebuie să o cumperi, ți-o împrumut eu pe a mea :))

 8. ggl Says:

  Mulțumesc Cristi. De fapt aș lăsa asta în stadiul de idee pentru că mă tem să nu ajungem ca și în filmulețul acela a lui Bruno Borzzetto, Neuro.

 9. luminitza Says:

  poti incerca la o adica si o vioara! am asemenea vecina deasupra si-ti pot garanta stress suta la suta eficient pentru domnul nae lazarescu de pe balcon!
  an nou fericit!

 10. degetica Says:

  si vioara e buna, la trompeta pana inveti sa sufli se muta vecinu:D
  la multi ani! Cu liniste:))))

 11. ggl Says:

  Am uitat să zic că nu mă prea împac cu instrumentele muzicale cu corzi. Singura excepție e pianul. În schimb îmi plac instrumentele de suflat. Dacă nu trompetă, atunci flugelhorn, clarinet, flaut, etc. Vise.

  Momentan încerc cu muzicuța. Am o muzicuță faină de tot, un Hohner Special 20 în D low, cumpărată din greșeală. Am luat-o pentru o prietenă crezând că e în D. Mi-am păstrat-o mie, iar ei i-am luat un Golden Melody în D. Nu prea știu cânta la ea dar îmi place cum sună, mai ales notele joase. Sper că și vecinilor.

  Cristi, chitara cu distors e inutilă dacă se ia curentul. De obicei atunci mă apucă “cântatul”.

 12. le maK Says:

  :) și în același timp :(

 13. aurel Says:

  Si eu am un astfel de vecin, dedesubt, pensionar, care se rafuieste cu cititoarele de prompter, cu Boc, cu Basescu, si chiar cu Andreea Marin cand era vremea Surpizelor. Aveam si o solutie sa-l pun cu botul pe labe, desfaceam priza de la antena colectiva, desprindeam un fir si se facea liniste. Ma gadila pe undeva orgoliul pervers de a fi papusarul lui, asta pana cand omu’ a descoperit, in cele din urma, un fluturas RDS-RCS atarnat pe clanta de la intrare. Si-a tras cablu si s-a terminat cu manipularea. Surprinzator, dar cu exceptia prime-time-ului, cand continua sa latre ca pana acum, e foarte linistit. Cred ca a descoperit niste posturi pe care nu le avea inainte, la colectiva, si cu care e intru-totul de acord :))

Leave a Reply