Tutun de pipă

Duminica trecută ne-a părăsit și scriitorul clujean Alexandru Vlad. Aici sunt două răspunsuri ale sale din Dilemateca, unul despre debutul său și altul despre sfârșitul lumii, iar aici găsiți un foarte frumos Discurs inocent asupra prozei scurte. Înainte să citiți ultimul său roman, Ploile amare, pe care oricum îl veți găsi greu acum pentru că se reeditează din câte am înțeles, citiți mai întâi proza scurtă: Măsline aproape gratis, Cenușă în buzunare, Curcubeul dublu, lucrare pe care criticii nu prea știu unde s-o încadreze și al cărei început am să-l reproduc aici:

Toți au plecat. Prieteni care și-au amintit că-i ziua mea de naștere și s-au obosit să vină până aici. Mi-au adus tutun de pipă, și-au adus lor berea și vinul, dar mie mi-au rămas vase de spălat, de adunat hârtii și pachete goale de țigări de prin curte, de pus toate obiectele folosite la locul lor. Pe unele nu le-am mai găsit: săpunul. Soțiile lor au inspectat peste tot, ca să vadă dacă nu cumva trăiesc în mizerie și lipsă de igienă. Apoi mi-au mărturisit că asta-și doresc și ele de multă vreme – să se retragă undeva într-un loc izolat. După care s-au grăbit la mașini. Păsările care și-au făcut cuiburi sub streșini s-au liniștit și ele, au cules imediat firimiturile de prin curte, apoi au redevenit gălăgioase – și totuși mie îmi mai trebuie câteva ore bune până să scap de senzația de sigurătate pe care o încerci după ce pleacă cei care ți-au ținut o vreme, cu sau fără voia ta, companie. Am luat tutunul de pipă (de toate felurile) și l-am amestecat pe tot într-o singură cutie mare, cu aromă incertă.

– Alexandru Vlad, Curcubeul Dublu

Pe raftul meu cu cărți, Alexandru Vlad stă lângă Herman Melville și Joseph Conrad. Nu se află acolo întâmplător, ci pentru că i-au plăcut acești autori, iar pe Conrad l-a și tradus.

One Response to “Tutun de pipă”

 1. virgil Says:

  Ma mancau degetele sa adaug cateva randuri la postul tau dar… mai bine las.
  In seara asta am revazut portretul lui. Vazut, ca oamenii seriosi, pe youtube.
  Uite linkul, poate mai vrea cineva:

  https://www.youtube.com/watch?v=5qxocegG6VQ
  si
  https://www.youtube.com/watch?v=fy8EugDBg3k

Leave a Reply