Restaurare

Un articol delicios, dar în același timp foarte trist, despre o restaurare în stil hunedorean.

Tags:

13 Responses to “Restaurare”

 1. Cris Says:

  Tocmai am incercat sa las un comentariu pe site-ul cu articolul, n-am observat ca avea ceva vraja de captcha & pina la urma am decis ca e mai ok sa nu zic nimic.

  E aiurea rau de tot articolul. Respectiva cetate de fapt nu mai era de mult, practic ce era de restaurat? 2 ziduri ruinate dintr-un turn din secolul 17?? Come on! Daca aia din zona au nevoie de bani & nu vor sa monteze circuri, ce bai are autorul articolului ca or inventat o “cetate medievala”? Care cunoscator de istorie va fi inselat de cetatea lor? Daca au fraieri dispusi sa viziteze “cetati medievale”, what? Are idee citi idioti existe pe planeta asta? Are el vreo propunere mai buna? Vrea sa faca o programa reala de predat istoria autentica in scolile romanesti? Crede ca va cistiga ceva urlind la luna?

 2. Adela Says:

  Da…astfel de monumente trebuie conservate nu restaurate. Scopul este pastrarea memorii locului, dar ceea ce se intampla azi sunt doar inventii ale restauratorilor. Trist.

 3. VM Says:

  Se sparie gandul!!! Ma duc sa iau niste carne de gratare… :(

 4. ggl Says:

  Ăla de-o scris articolul e istoric, mi se pare că de artă, da oricum, he generally knows his shit. Idee mai bună are, scrie și-n aricol că era suficient și mult mai ieftin să curețe zidurile alea și probabil să facă ceva site cu avem cetate, veniți de-o vizitați. Grătăriștii în mod normal nu vizitează chestii pe bani și nu aduc aport la economia locală pentru că vin cu gătarele pregătite de acasă. Ăia doar lasă în urmă PET-uri și doze de bere. În concluzie mai bine ar ținti altfel de turiști, mai ales că sunt, doar vin pe Retezat. Ăia nu au nevoie să urce cu mașina, deci nu trebuie drum, e suficientă o potecă.

  Programă de predat istorie reală în școlile românești? Eu cred că tu glumești. Propagandă eventual, aia da. Naționalist-ortodoxă. Programa o fac birocrații din minister. În general când urlă cineva, înseamnă că e o problemă. Eu aș prefera să urle cât mai mulți, să facă cât mai mult scandal posibil când e vorba de chestii dinastea. Refuse/resist.

 5. Cris Says:

  Din pacate vorbesc pe bune, istoria care ne-or bagat-o noua la scoala era o porcarie super-biased & selectionata. Daca tot tre sa inveti istorie de ce sa n-o inveti pe aia adevarata? :-(

  Ce cetate nemaipomenit a fost la Malaiesti? Nici una, din cite rezulta din articolul respectiv. Ce era de restaurat din cetatea care de fapt nu prea a fost? Mai nimic, niste urme de turn. Cine avea interese in trecutul istoric al Malaiestilor? Absolut nimeni, dupa cum rezulta de altfel din restaurarea aplicata. Ce sens are sa te sictiresti ca un individ cu idei dubioase si le-a pus in practica cu ocazia descoperirii unor ziduri ruinate?? E plina planeta de indivizi cu idei dubioase puse in practica pt. o gramajoara de bani! Citi romani valabili in loc sa faca treaba la ei acasa stau si se sictiresc non-stop, se ironizeaza, se intzeapa si se iau la bascalie de parca cu asta s-ar rezolva toate problemele peste noapte? Mult prea multi. Sau chiar o tzara intreaga. Ce sens are, in fond?

  Daca Ardealul ar fi la unguri, restaurarile s-ar face altfel??

 6. ggl Says:

  Nu știu dacă există istorie “adevărată”. Istoria nu e o știință exactă, deci nu cred că are valoare booleană de adevăr, ci mai degrabă una fuzzy, diferită de unu. Studiul istoriei se bazează pe izvoare istorice care nu sunt întotdeauna de încredere. De exemplu izvoarele scrise reflectă în primul rând o opinie a autorului, care poate fi părtinitoare. Înafară de asta, istoricii, sau mai degrabă cei care alcătuiesc manuelele de istore pot selecta doar aspecte convenabile (în general isotoricii “adevărați” încearcă să fie nepărtinitori).

  Nu știu ce cetate a fost la Mălăiești, însă am aflat datorită acestui articol că nu mai este nicio cetate, în locul ei fiind organizat un bâlci ietfin.

  > Cine avea interese in trecutul istoric al Malaiestilor?

  Istoricii, asemenea celui care a scris articolul. N-aș pune semnul egal între o minoritate împortantă și nimeni.

  > Ce sens are sa te sictiresti ca un individ cu idei dubioase si le-a pus in practica cu ocazia descoperirii unor ziduri ruinate?

  Poate pentru că a distrus un obiect de patrimoniu? Să-și facă banii altfel. Afaceri piramidale, religii organizate, fotbal, chestii la care se pricep. La restaurarea unei cetăți în mod evident nu se pricep, după cum am și văzut deja. Dacă sunt fraieri dispuși să viziteze “cetăți medievale” să facă una de la zero, așa cum au făcut ungurii în Budapesta o replică la scară redusă a castelului Huniazilor. Pentru cei care vor să viziteze cetăți medievale autentice, există sau ruine sau cetăți restaurate corect.

  Măcar bășcălie să facă cineva în loc să stea să privească pasiv. Orice picior în fund e un pas înainte. Dacă nu împarte nimeni membre în posterior, merge și bășcălia. Cât despre Ardeal, or să fie returnate maghiarilor bunurile care le-au apraținut de drept lor (clădiri de patrimoniu în principiu) și atunci vom vedea cum vor face restaurările. Una dintre clădirile fostului liceu pe care l-am frecventat a fost retrocedată Bisericii Reformate și au reparat-o frumos, nimic de zis.

 7. Cris Says:

  Pai tocmai asta e schema, nu exista istorie adevarata pt. ca tot ce trece prin perceptia umana e mai mult sau mai putin “biased”. Istoria din manualele din care am invatat eu, de exemplu, era scrisa de comunisti pt. comunisti. Daca as fi mare amatoare de istorie cu siguranta m-as fi documentat deja si despre alte istorii, scrise de alti indivizi deservind alte interese. Nu is, evident, si e mult prea multa informatie interesanta si utila disponibila in zilele noastre pt. a-mi pierde vremea cu umbrele trecutului.

  La Malaiesti, conform articolului in discutie, nu mai e de mult nici o cetate. Vreme de citeva secole cladirea care va fi fost s-a ruinat in pace & nimeni n-a bagat de seama. Come on!! Sa fi avut careva un interes ar fi incercat sa o conserve. E destul de clar ca n-a fost cazul.

  Intrebarea mea concreta e: ce sens are ca un individ cu pregatire si suficiente cunostinte de istorie cit sa-ti poata comenta ce reprezenta ruina respectiva sa se coboare la nivel de manelist & sa se apuce sa comenteze despre burtzile de bere si “puradeii” unor indivizi care ar putea fi interesati – sau nu – sa viziteze cetati medievale fictive? Nu-ti place chestia x si n-ai nimic mai bun de facut decit sa incepi sa arunci cu noroi in clasa de jos, halal reactie.

  Dupa ce oi invata cit de cit chineza imi caut si un curs de maghiara, daca stii limba cica poti sa obtii cetatenie maghiara.

 8. ggl Says:

  He who doesn’t understand history is doomed to repeat it. Dar, da, e foarte multă informație și viața e mult prea scurtă ca s-o asimilezi la un nivel decent. Totuși mie îmi place să mă documentez cam despre orice, chiar și desre trecut, deși sunt foarte conștient că o fac la un nivel foarte superificial.

  Nu era cetate, era o ruină care trebuia conservată în loc să tragă un bâlci peste.

  Mie nu mi se pare că Vladimir s-a coborât la nivel de manelist, e doar miștocăreală obișnuită, așa cum se face de obicei prin sud, el fiind sudist, istoric și revoltat, înțeleg perfect.

  Cunosc niște oameni care învață maghiara ca să obțină cetățenie, deoarece vor să emigreze în Canada și aparent e mai ușor dacă ești cetățean maghiar.

 9. m Says:

  Vladimir nu e sudist, dar oricum nu are importanta. Mistocareala e de fapt o povestioara (ca si in celelalte articolele de pe totb) care se potriveste cetatii “restaurate”.

  Probabil ca la Malaiesti n-a fost mare lucru, dar mai poti sti? Bine ca o rezistat atita timp, ca le rad voinicii astia antreprenori peste noapte. Nici nu-ti dai seama cind mai trintesc cite o cetate! In ultimii ani o rasarit cetati noi, de nerecunoscut, la Rupea, Deva, Alba.

  Astept cu nerabdare portocaliul de Voronet, cine stie cind le da prin gind astora sa rascheteze biserica si sa-i puna niste polistiren, ca deh, ii frig inauntru.

 10. ggl Says:

  In cazul asta imi cer scuze pentru eroare – sper sa nu-l fi jignit in regiunea geografica de provenienta.

 11. Cris Says:

  Is multe avantaje ca cetatean maghiar. O fosta colega de liceu si-a facut cetatenia recent. Sincera sa fiu, o invidiez, eu [inca] nu stiu maghiara.

  Uite ce jafuri fac prin Timisoara (sper sa nu dea necuratul sa puna marmura):

  http://www.timislive.ro/Camera/Live/475c9cfc-e711-43ff-994b-57bb0254e460

 12. ggl Says:

  E doar piatra cubica.

 13. Cris Says:

  Era. :-P

Leave a Reply