Roșii verzi

Societatea de consum i-a obișnuit pe locuitorii ignoranți de la oraș să cumpere și să mănânce roșii verzi. De ce? Pentru că e mult mai profitabil pentru producători și comercianți. Ca producător, în loc să lași roșia să se coacă frumos de la sine, o culegi verde, o stopești cu o chimicală și ea devine numai bună de trimis în magazine spre vânzare către fraieri. Vânzătorul are și el de câștigat – dacă ramâne cumva cu marfa pe stoc, aceasta mai e încă vandabilă cu mult după ce o roșie coaptă natural s-ar fi stricat.

Cum pot eu, în calitate de cumpărător ignorant de la oraș să recunosc o roșie a cărei coacere a fost forțată cu chimicale? Păi simplu. În primul rând mă uit naibii cum a fost vremea în ultima lună. Orice legumă sau fruct care nu crește sub pământ ca morcovul are nevoie de soare ca să se coacă. Dacă e luna mai sau începutul lui iunie, a plouat torențial și au fost inundații în toată Europa, roșiile nu aveau cum să se coacă. Corect? Deci șansele să găsesc de cumpărat roșii forțate cresc exponențial. În România roșiile încep să se coacă pe la jumătatea lunii iunie. Asta în seră, dacă e vreme însorită afară. Dacă totuși vreau să mănânc roșii în luna mai, atunci le cumpăr la suprapreț dintr-o țară meditereaneană – pentru că acolo e mai cald și se coc mai repede.

Totuși cum aleg roșiile? Păi în primul rând roșiile necoapte sau coapte artificial sunt tari. Dacă tai o roșie din asta în două, voi vedea că înăuntru e verde, în special în partea de superioară, în zona cotorului. Prin contrast, roșiile coapte natural sunt întotdeauna moi. Dacă ar fi să întrebăm un orășean ignorant, acesta ne-ar spune cu certitudine că sunt stricate. În realitate singurul lucru stricat e capul celui care emite o asemenea inepție.

Tags: , , ,

5 Responses to “Roșii verzi”

 1. Cris Says:

  Mda. Aici rosiile verzi se comercializeaza pe post de “tomate pt. salata” & se presupune ca is bune pt. ca… au mai putine calorii. Evident nici un cumparator nu se intreaba cite calorii are o rosie normala.

 2. ggl Says:

  Pai nu pot sa pun rosii coapte in salata sau care e faza?

 3. Cris Says:

  Nu stiu. Cred ca nici astia de aici de le cumpara nu-s in stare sa explice. Lor li se vind rosii verzi pe post de “rosii de pus in salata, recomandate pt. ca finnd verzi au mai putine calorii” & ei le cumpara. Deh…

 4. ggl Says:

  Cred că au inventat o altă chestie ca să vândă roșiile necoapte. Mai puține calorii, i-auzi. Mă mir că nu s-au gândit oltenii noștri la așa ceva că le merge mintea la dinastea. Probabil nu le-a venit ideea din cauza anilor de comunism, când toată mâncarea era cu mai puține calorii. Aici se numesc gogonele și le murăm pentru iarnă.

 5. Cris Says:

  Haha! Asta da, ai dreptate. :-D

Leave a Reply