Morman

La toate aiurelile care se spun online despre fotografia de stradă, Voicu a mai adăugat un morman.

“Pentru că în street photography ești obligat mai devreme sau mai târziu să dezvolți o idee. Și asta nu după, adică în timp ce selectezi imagini și observi că unele ‚se leagă’ așa că trântești rapid o serie, ci înainte de a declanșa. Ai nevoie de idee înainte de a nu mai putea să faci absolut nimic, înainte ca totul să înghețe și să moară la 1/250 de secunde. Ideea poate veni de oriunde, ți-o poate da chiar ritmul străzii, ți-o poate da o lectură nimerită, un film, un alt fotograf etc. E mult mai bine să ieși pe stradă culegând imagini de ici colo ca și Gavrilă hribii la Măguri, dar urmărind în același timp și o idee precisă, decât să tragi în tot ce mișcă doar așa, de amorul artei.

Să vedem ce spun unii care chiar fac fotografie de stradă în loc să îndruge la comandă păreri ce nu au neapărat legătură cu realitatea și să le ilustreze cu fotografii din vacanță.

“Primarily Street Photography is not reportage, it is not a series of images displaying, together, the different facets of a subject or issue. For the Street Photographer there is no specific subject matter and only the issue of ‘life’ in general, he does not leave the house in the morning with an agenda and he doesn’t visualise his photographs in advance of taking them. Street Photography is about seeing and reacting, almost by-passing thought altogether.”

Referitor la articolul lui Voicu. Nu am răspuns pe badorgood pentru simplul fapt că nu mai am acces la cont, refuz să îmi fac alt cont sau să-l resuscitez pe cel existent pe care l-am blocat intenționat acum câțiva ani ca să mă scutesc de nervi inutili. Azi am făcut din nou greșeala să mă uit ce mai e nou și am văzut prostia asta.

Seeing is believing. Între timp au mai apărut alte colective pe lângă in-public și Public Life formate din oameni ce fac fotografie de stradă de calitate. De exemplu strange.rs sau sau Burn My Eye, un-posed și snaps.pl oarecum specifice zonei poloneze, seconds2real cu specific german. Mai sunt și alții care nu se bagă în colective. Pe greci nu prea i-am văzut organizați în găști cu specific național sau lingvistic. Îmi place despre greci, nu din cauza asta, ci pentru că au niște fotografii excepționale. Vorbesc în mod evident despre fotografie de stradă contemporană, nu despre ceea ce făceau bunicii HCB și Frank cu cinci-șase decenii în urmă.

Dacă tot am scris despre asta, Roxi Pop are mâine vernisaj. Cică fotografie de stradă. Vom vedea. Ultima ei expoziție a fost cam mișcată; n-am înțeles nimic.

Tags: ,

5 Responses to “Morman”

 1. cris Says:

  2 opinii care se bat cap in cap, faina faza. Diferenta care o vad io intre cele 2 definitii e ca prima suna relativ ceausist & intortocheat, pe cind a 2a pare destul de simpla & clara.

 2. db Says:

  Voicu Bojan a fost si la TEDx. http://youtu.be/-1X-663rf58

 3. ggl Says:

  Știu. Am scris aici ce cred despre prezentarea lui Voicu.

 4. db Says:

  Ai fost tu gentleman, probabil esti apropiat de VB. Dragan s-a miscat bine in raspuns, dar la asa un discurs nonTedx nu are sens sa te astepti ca cei care au o parere mai lunga de doua randuri sa nu isi si bata joc pe ici, pe colo.

 5. ggl Says:

  Îl cunosc pe Voicu, însă nu suntem deloc apropiați – poate tocmai din cauză că am opinii pe care nu mă sfiesc deloc să le împărășesc?

  Răspunsul lui Drăgan mi se pare pe alocuri forțat, poate și din cauză că multe afirmații din prezentarea lui Voicu sunt interpretabile. Cu toate astea, Drăgan a punctat destul de bine unele aspecte. De acord, prezentarea e cam slabă pentru TED, însă e ok pentru Esquire sau Vice. Mă tem că Voicu scrie de fapt pentru acel public. Ar trebui să mă uit și la prezentările altor vorbitori ca să pot face o comparație. Problema e că nu mă prea interesează discursurile celorlați.

  Nu ascund faptul că în prima varianta a articolului de mai sus am folosit termeni mult mai duri (ex: tâmpenii în loc de aiureli). Întâmplător știu și eu câte ceva despre fotografia de stradă și mă deranjează să constat că Voicu a tratat atât de superficial subiectul.

Leave a Reply