Trotineta urbană

Utilizez câțiva ani o trotinetă ca să mă deplasez prin oraș, așa că am decis să fac puțină pledoarie pentru acest mijloc de transport. De ce abia acum? Pentru că au apărut și alții care au ales să utilizeze acest vehicul, deci nu mai sunt singur și nu mai stârnesc zâmbete, așa cum făceam în trecut. Deoarece trotineta a încetat să mai fie doar o simplă jucărie de copii.

Trotineta urbană este o trotinetă pliabilă cu cadru metalic, uzual din aluminiu și roți de 150-200 mm diametru, fabricate de regulă din material plastic și silicon. Aceste trotinete se deplasează în mod normal cu viteze de 10-15 km/h, ceva mai mici decât bicicletele însă de 2-3 ori mai rapid decât un pieton. Deși e mai simplă constructiv, trotineta urbană are anumite avantaje față de bicicletă:

 • dimensiuni mici și greutate redusă, sub 5 kg
 • utlizare facilă și naturală
 • este pliabilă, deci o poți plia ușor și lua cu tine pe transportul plublic
 • o poți transporta realtiv ușor în mână, pe umăr, în lift sau în portbagajul mașinii
 • nu are nevoie de parcări sau rastele – o pliezi și-o depozitezi sub masă sau într-un colț
 • postura verticală este naturală și nu deformează coloana vertebrală
 • viteza mai mică decât a bicicletei face eventualele accidente cu trotineta mult mai ușoare
 • cost redus de achiziție
 • întreținere facilă

Trotineta urbană este ideală pentru deplasarări în oraș pe distanțe scurte, de până la 5-6 km. Pe distanțe mai lungi se poate combina ușor cu transportul public. La țară, pe drum neasfaltat, sau pe durata iernii trotineta este cam inutilă. Se recomandă prudență în utilizarea cu trotinetelor cu roți din silicon sau material plastic pe suprafețe umede, întrucât aceste roți au aderență mai mică decât cauciucul și derapează ușor mai ales la viraje.

Infrastructura pentru biciclete ar putea fi utilizată și de trotinetele urbane, care se deplasează cu viteze ceva mai mici, însă nu merg grozav pe piatra cubică sau dalele cu care pavate trotuarele și zonele pietonale.

Mărci specializate pe trotinete urbane: Micro, Oxelo, Xootr, etc.

Tags: ,

7 Responses to “Trotineta urbană”

 1. ana pauper Says:

  ooo, păi vin în cluj! în urbea mea nici de alegeri nu au reparat trotuarele. stă trotineta nefolosită pe balcon…

 2. ggl Says:

  Noa, păi hai. Acuma când s-o gătat TIFF-ul vii? La noi le-au reparat, dar ceea ce tomnește primăria peste zi, sparge EON Gaz peste noapte, ca în Meșterul Manole.

 3. ana pauper Says:

  ziditu-m-a, ce să mai zic :D

 4. Vlad Says:

  Am incercat astazi la Decathlon o trotineta urbana(Oxelo Town5 XL) si mi-am schimbat total parerea care o aveam despre trotinete(incercasem candva demult o trotineta cu roti mici). Rotile de 200mm o fac foarte manevrabila si e perfecta pentru ce drumuri am eu de facut in oras(la facultate), mai ales in diminetile aglomerate. Tipul acesta de trotineta nu e o jucarie si in oras mi se pare mult mai practica decat o biciclete(mai ales din cauza sigurantei).

  Felicitari pentru articol! :)

 5. ggl Says:

  Vezi că trotinetele Micro sunt și mai faine, mai durabile. Și mai scumpe, evident. Am una cumparată second-hand de la târgul de vechituri. Înca merge foarte bine după vreo trei ani de utilizare intensă. Au si o variantă cu roți pe cauciuc și cameră. Distribuitorul din RO nu o are, evident, deci cred că nici camere sau cauciucuri de schimb pentru ea nu se găsesc ușor la noi.

  Cele cu roti de 200 nu-mi plac, sunt prea grele. Am sa ma opresc la 150. M-am dat pe un Oxelo Town5 și e foarte comodă, cam ca și o bicicletă de touring în comparație cu o pliabilă. Ce nu mi-a plăcut la ea e că roțile mergeau ceva mai greu decât la a mea, însă fiind nouă poate că e normal. Micro-ul meu scutură mai rău, fiind cu roți de 125 mm pe față și 100 mm pe spate. Pe dale merge aiurea, in concluzie. Când crapă tot Micro aș vrea să-mi iau, cu roți ceva mai mari, deși Oxelo e mult mai accesibilă și ca preț și pentru că există un magazin Decathlon în oraș.

 6. Stef Says:

  Buna seara! As dori un mic ajutor daca se poate. Am nevoie de o trotineta pentru a merge la serviciu, pe jos fac cam 35*40 de minute si oscilez intre Oxelo Town7 cu suspensii, de la dechatlon si Micro Flex 200 Blue. Desi si pretul ar fi in balanta, mai degraba ma intereseaza partea calitativa. As inclina catre trotineta micro flex si totusi exista o nehotarare. Multumesc

 7. ggl Says:

  Micro nu se compara cu Oxelo, sunt cu doua clase peste. Eu am un Town3 si un Micro mai model vechi pe care l-am cumparat second-hand. Acum folosesc Oxelo doar pentru ca are roti mai mari (175), insa trotineta Micro am folosit-o intens si abuziv doi ani dupa ce au tras altii de ea si totusi merge mai bine decat Oxelo care are doar un an. Singurul inconvenient e ca modelul pe care il am eu are roti mici (125, 100) si e destul de usor sa se basculeze cu tine si sa cazi peste ghidon daca dai intr-o denivelare mai serioasa si ai viteza.

  Totusi eu nu m-as orienta neaparat spre varful de gama pe motiv ca sunt grele, cel putin Oxelo. De asta am ales Town3 pentru ca e considerabil mai usoara decat Town7. Daca trotineta are peste 5 kg e cam greu de transportat in mana.

Leave a Reply