Piraterie vs. copiat

Piraterie înseamnă a te transborda pe un alt vas, a jefui cum scrie la carte ocupanții acestuia, a-i arunca eventual în mare, a rechiziționa sau a scufunda vasul. Deci furt plus violență pe mare. Pirateria comisă pe uscat se numește tâlhărie. Copiatul de muzică sau filme nu este tâlhărie. E o diferența enormă între copiatul de muzică și piraterie: nu prea se întâmplă pe mare, nici în aer, violența lipsește cu desăvârșire, iar furtul nu are loc, pentru că nu lipsești o altă persoană de un bun, ci pur și simplu faci o copie identică. În cel mai rău caz lipșești creatorul conținutului sau mai degrabă un intermediar de un potențial câștig, nedovedit și complet imaginar. Așa că nu-i mai spuneți piraterie pentru că nu e. Este doar copiere neautorizată.

Tags: ,

2 Responses to “Piraterie vs. copiat”

  1. Cabina de probat gânduri Says:

    Este desigur o utopie dar eu tot sper că într-o zi accesul la muzică, literatură, film va fi gratuit. Cum zicea Marx, „De la fiecare după posibilități, fiecăruia după nevoi!”

  2. ggl Says:

    Uite aici ceva care să te mai liniștească. Deși mă tem că nu vom ajunge prea departe doar cu speranța. Trebuie să nu acceptăm și să ne împotrivim ferm. Refuse/resist!

Leave a Reply