Chevron și gazele de șist

Astăzi am primit un mesaj foarte important de la o vecină din Bulgaria.

Se pare că Chevron a primit autorizație pentru exploatarea gazelor de șist în România printr-o metodă invazivă și periculoasă pentru mediul înconjurător, interzisă în mai multe țări europene. Această metodă, numită fisionare hidraulică, presupune injectarea unui amestec de apă, nisip și chimicale, unele toxice, în subsol pentru a elibera aceste gaze din zăcământ. Rezultatul este contaminarea apei freatice cu substanțele toxice injectate și elemente eliberate din subsol. Aceasă metodă poate provoca și cutremure. România și Bulgaria împart un zăcământ important de gaze de șist. Dacă una dintre cele două țari începe exploatarea prin metoda fisionării hidraulice, cealaltă va fi afectată. În Bulgaria au avut loc proteste în urma cărora guvernul lor a decis să impună un moratoriu și să retragă companiei licența de exploatare. Bulgarii sunt mai dependenți de gazul rusesc decât noi, deci sunt cu atât mai interesați să-și exploateze resursele.

În SUA gazele de șist se exploatează deja, iar problemele nu au întârziat să apară. Puteți urmări aici un documentar despre asta. Vă previn însă că e destul de lung.

Apelez la eventualii cititori pentru a transmite mai departe acest mesaj. Primul pas este să informăm publicul. Problema este foarte serioasă. Fără apă și pământ curat vom avea și mai multe probleme decât avem acum. Țin să vă amintesc că arealul de exploatare a gazelor de șist din Dobrogea este undeva între Constanța și Călărași, deci relativ aproape de CNE Cernavodă. Nu ne putem permite creșterea riscului seismic în această zonă.

Update: A apărut deja o petiție împotriva exploatării gazelor de șist și un articol bine documentat în care sunt specificate perimetrele vizate pentru explorare. Un alt articol tratează și problema vidului legislativ în acest domeniu.

Tags: , ,

6 Responses to “Chevron și gazele de șist”

 1. zergu Says:

  Relvant: http://skeptoid.com/episodes/4275

 2. ggl Says:

  Am citit articolul. Dacă metanul difuzează din subsol în fântâni, atunci și radonul va difuza în mod asemănător.

  Trebuie prudență în acordearea licențelor. Până nu se cunosc implicațiile asupra mediului nu avem de unde ști la ce ne expunem. Ar trebui studii de impact pe baza cărora să se acorde licențele de exploatare și reglementări, ca și în cazul minelor de suprafață. E vorba despre o resursă neconvențională și de o tehnologie relativ nouă, invazivă, utilizată pentru extracția lor. Altfel riscăm să pățim ca și cu energia nucleară, când deciziile au fost politice și economice, fără a ține cont de principii morale și de implicații. Sunt foarte mulți bani în joc, riscul să se ajungă la așa ceva este mare. Personal, nu am niciun gram de încredere în companiile petroliere.

 3. darklorelei Says:

  Am citit ca se fac in continuare presiuni asupra Bulgariei sa accepte exploatarea gazelor de sist. Am vazut Gasland si alte filme despre ce inseamna fracking si ce consecinte infioratoare are.
  Pe FB exista grupuri cu mesajul “Nu vrem exploatarea gazelor de sist”, se semneaza petitii, se expun fotografii, mesaje si filmulete in acest scop. Sa vedem insa daca si cati romani vor iesi in strada pentru asta! Pentru Rosia Montana au fost dureros de putini avand in vedere cat este de mediatizat subiectul.

 4. ggl Says:

  Problema este că nu e nimic legiferat la noi în țară în privința gazelor de șist – ceea ce deschide nenumărate posibilități de abuz. Odată pornită exploatarea va fi foarte greu să-i oprim. De aceea trebuie acționat acum. Bulgarii au impus un moratoriu până la cunoașterea exactă a riscurilor de mediu. Practic sunt doar prudenți.

 5. Rareș Says:

  Am semnat petiția, deocamdată doar atât pot face. Vroiam să te întreb dacă e ok pentru tine să dau link către acest post (pun status la YahooMess la mine) pentru a populariza știrea.

 6. ggl Says:

  Yup, da link. Vezi si astea. Legăturile din subsolul articolului vreu sa zic.

Leave a Reply