Prețul ascuns al aurului

Am dat recent peste un articol în care apar câteva elemente prezente pe lângă aur și argint în minereul de la Roșia Montană. Lista arată cam așa: arsen ~5000 g/t,  vanadiu ~2500 g/t, titan ~1000 g/t,  galiu ~300 g/t, crom ~50 g/t, nichel ~30 g/t, cobalt ~30 g/t, germaniu ~20 g/t, molibden ~10 g/t, wolfram cantitate nespecificată. Înafară de faptul că galiul este un element destul de scump folosit la fabricarea semiconductorilor, doresc să vă atrag atenția asupra arsenului, un element foarte toxic care se acumulează în țesuturi. Dacă cifrele sunt reale, pentru fiecare 1,5 g de aur și 11,7 g de argint extrase dintr-o tonă de minereu vor fi eliberate în mediu 5 kg de arsen. Este un fapt cunoscut că nămolurile din iazurile de decantare ale exploatărilor miniere sunt foarte des contaminate cu metale grele¹ cum ar fi mercur, arsen, plumb, cadmiu. Aceste elemente se infiltrează apoi în pânza freatică de unde ajung în apa potabilă sau se fixază în țesuturile organismelor acvatice.

Concentrația admisibilă de arsen în apa potabilă este de 10 ppb (10 μg/l) conform standardelor europene. Organizația Mondială a Sănătații estimează² că expunerea pe durată îndelungată la arsen provenit din apa freatică, în concentrații de peste 500 μg/l, cauzează moartea a 1 din 10 adulți.

1 Precizăm că arsenul este de fapt un metaloid. Termenul de metale grele este utilizat în mod curent pentru a desemna elementele toxice ale căror compuși provoacă poluarea mediului înconjurător.

2 Arsenic in drinking water: a worldwide water quality concern for water supply companies, D. van Halem, S. A. Bakker, G. L. Amy, and J. C. van Dijk

Tags: , , ,

3 Responses to “Prețul ascuns al aurului”

 1. Dli Says:

  Rosia Montana a devenit un proiect publicitar unde cineva castiga bani foarte multi de asta nu doresc sa fie redeschis mina din Rosia Montana. Mai mult vom avea de pierdut decat de castigat. Posibil ca oamenii de acolo doresc sa munceasca dar in momentul cand vor aparea diferite boli vor fugi, deci e doar o aruncare de bani aiurea. Sper ca in viitorul apropiat se termina chestia asta cu Rosia Montana. Din banii de publicitate putea sa ii ajute pe acele persoane din zona sa ajunga la oras unde sa poata locui si lucra, ei mai bine se uita la lumea de acolo cum mor cate putin in fiecare zi. Trist. Asta e Romania. Ma bucur ca am gasit inca informatii contra Rosia Montana. Braco pentru articol.

 2. darklorelei Says:

  Sa-l invitam pe “bravul nostru conducator” impreuna cu sleahta lui sa bea din apa aceea cu arsenic!
  Ar fi interesant daca si doamna aia, Sanda Lungu, ce face reclama pentru Gold le-ar da copiilor sai un pahar din apa “imbogatita” cu metale grele!

 3. ggl Says:

  Președintele face lobby pentru RMGC, n-am înțeles de ce. Argumentul lui e că cică îi mai bine să scurme ăia după aur decât să ne împrumutăm cu 8%. Iar aici scrie de ce argumentul lui nu ține. Tot acolo scrie și că RMGC a fost și este în continuare la un pas de dizolvare. Au cheltuieli foarte mari și venituri ioc.

Leave a Reply