În curând la Roșia Montană

“A goldmine is a hole in the ground with a liar standing next to it.” – Mark Twain

Ministerul Culturii a emis un aviz de descărcare de sarcină arheologică pentru muntele Cârnic, unul dintre munții pe care RMGC dorește să-i exploateze pentru a extrage aur. Mai mulți experți pe care compania n-a reușit încă să-i cumpere și-au exprimat dezacordul. Compania minieră susține că barajul iazului de decantare va rezista la impact cu asteroid cutremur de 8 grade pe scara Richter. Un amănunt minor ar fi că digurile iazurilor de decantare se rup de obicei din cauza inundațiilor, însă ne-am obișnuit deja cu minciunile cianuriștilor.

Exploatarea aurului va distruge printre altele și patrimoniul cultural din zonă. Dacă Transilvania n-a fost terra deserta înainte de sosirea maghiarilor, Roșia Montană va fi cu siguranță după ce va avea loc exploatarea minieră. Turiștii străini vor putea vizita suprafața Lunii fără să mai călătorească 384 de mii de kilometri prin spațiu.

Au mai apărut între timp niște articole legate de problema asta:

– Roșia Montană – Unde-s pumnalele
– Protest la Cluj impotriva Rosia Montana Gold Corporation
– Protestatarii vor cere astăzi demisia lui Kelemen Hunor (n.r. 19 iulie, București)
– Politica nu ține cont de oameni. Roșia Montană, în linie dreaptă

Tags: , ,

One Response to “În curând la Roșia Montană”

  1. Doho Says:

    Poziția min. Culturii e cu atât mai iresponsabilă cu cât în urmă cu ceva timp era situat în direcția opusă:

    „Pe 5 mai 2010, după ce Parlamentul European a votat rezoluția pentru interzicerea cianurilor în minerit cu o majoritate covârșitoare, dl. Kelemen declara în exclusivitate pentru TOTB cum “acest vot ne arată că UE este interesată de siguranța cetățenilor săi. Chiar dacă nu are caracter obligatoriu, rezoluția este un avertisment pentru statele membre, care vor să se îmbogățească repede fără să ia și sănătatea cetățenilor în considerare.” Astăzi se pare că tot el este cel care uită de avertisment și de eticheta pe care tot el a pus-o statelor care doresc exploatare prin orice metode și care ne transformă prin descărcarea arheologică a masivului Carnic, tocmai în acel stat care vrea să se îmbogățească rapid pe spinarea cetățenilor și a mediului.”

    Continuarea aici – http://totb.ro/?p=17404

Leave a Reply