Porți cască?

Tot văd pe Portocală diverși indivizi cu argumente cel puțin stupide împotriva căștilor de biciletă, unele dintre ele împrumutate de pe bloguri de profil din Olanda și Danemarca. Argumentele lor sună cam așa: casca e incomodă, arată aiurea, transpiri cu ea, înduci teamă celor care ar merge pe biciletă, nu ai nevoie de ea în oraș, etc.

Întotdeauna am fost pentru utilizarea căștii pe bicicletă. În cei 25 de ani de când folosesc bicicleta am avut două accidente în care m-a ajutat faptul că aveam  cască. Prima dată când mi-a folosit eram în coborâre prin pădure, am intrat pe o zonă cu nisip spălat de ploi, am frânat, am căzut peste ghidon, am mers în mâini și m-am oprit cu capul într-un copac. M-a durut capul cam două minute, iar angrenajul m-a rănit la picior. A două oară săptămâna trecută, în plin centru, pe asfalt. Tot căzătură peste ghidon, de data asta din cauza unui șurub care s-a destrâns. N-am avut timp să întind mâinile în față și m-am trezit mușcând din asfalt. Rezultatul – o plagă urâtă la bărbie, incisivii frontali sparți, cei laterali ciobiți, o contuzie la două dintre degetele mâinii drepte și mai multe julituri. Totuși, datorită căștii am scăpat cu nasul aproape intact. Dacă aș fi avut cască integrală probabil că scăpam și cu bărbia necusută, cu dinții întregi și fără inflamație la articulațiile mandibulei.

La noi în țară bicicliștii nu sunt obligați să poarte cască de protecție. Așa că vă las pe voi să decideți singuri dacă e bine să purtați cască sau nu. Eu voi purta una integrală de acum.

Tags: ,

7 Responses to “Porți cască?”

 1. Cris Says:

  OMG… :-(

 2. darklorelei Says:

  Asa sa faci! Imi pare rau pentru ce ti s-a intamplat.

 3. Ihrielle Says:

  Inca n-am invatat sa merg pe bicicleta, insa in mod sigur cand voi reusi s-o fac voi purta casca.
  Sa te recuperezi degraba :)

 4. Rareș Says:

  Să-mi zici și mie de unde și când vrei să-ți cumperi o cască integrală, vreau și eu (mai ales după ce te-am văzut așa spart…).

 5. ggl Says:

  Probabil Ebay, Amazon sau ceva distribuitor din România dacă cooperează și nu sunt nesimțiți cu prețul. Am studiat puțin problema și am identificat două modele la preț ok:

  Cratoni C-Maniac
  SixSixOne Comp II

  Ultima e ceva mai scumpa si cam grea, 1,4 kg. Probabil fierbi în ea vara. Aveau o cască Comp I la Maroșbike. Pare foarte bună pentru downhill, însă de purtat în permaneță mă cam îndoiesc. Cratoni C-Ramp e mai ușoară, însă și cu aia mori de cald vara pentru că are aerisirile foarte mici. O cască care e incomodă n-ai s-o porți. Așa am pățit eu cu casca de dirt, pe care o port doar în pădure pe coborâri. Met Parachute am exclus-o din start din cauza că au fost oameni care s-au spart cu ea la față și înafară de asta e și scumpă. Deci probabil va fi C-Maniac, mai ales că e bună în oraș și suficient de ok și pentru coborâre prin pădure. Când zic de coborâre nu vorbesc de concursuri, ci strict pentru agrement. Cratoni au distribuitor la Timisoara, însă nu au modelul respectiv pe site. Am să le scriu să vedem. Probabil dacă au mai multe solicitări vor fi mai motivați s-o importe.

 6. Geo Says:

  De 1 sapt a murit la neurochirurgie Cluj un biciclist dupa o cazatura de pe bicicleta, NU avea casca, operatia a reusit dar pentru ca nu l-au intors pe pat a facut un tromb si s-a curatat.

 7. ggl Says:

  Geo, cred ca mi-a zis un coleg de el. Ce pot sa zic, trist. Operatia a reusit, dar pacientul a murit. Tipic.

Leave a Reply