Fumatul în public

Să presupunem că ar fi o practică general acceptată să cânte lumea în locuri publice. Să presupunem de asemenea că îmi place să cânt la muzicuță; dar neștiind să cânt, fac doar zgomot îngrozitor care deranjează oamenii din jur. Ar trebui să fiu lăsat în pace să fac zgomot nestingherit și să deranjez în continuare lumea, să mi se interzică să mai cânt sau să fiu obligat să o fac doar în camere special amenajate, antifonate, din care să nu deranjez pe nimeni?

De fapt, e o idee nemaipomenită. De acum, când voi mai fi deranjat de vreun fumător, am să scot muzicuța și am să încep să suflu aleator în acest instrument muzical. Dacă mă va întreba cineva de ce fac asta, am să motivez că sunt la rândul meu deranjat de fumul de țigară la fel cum persoanele care produc acest fum sunt deranjate de zgomotul făcut de mine.

Tags: ,

15 Responses to “Fumatul în public”

 1. Bogdan Stănescu Says:

  Știi de ce n-ar merge? Pentru că muzicuța ta stridentă are efect instantaneu, pe când efectul fumatului .. eheheee, e silențios și vine mai încolo. Mult mai încolo.

  Dacă fiecare bol de fum supt prin țigară ar suna în drumul lui prin faringe ca o frână de mașină oprită tot mai târziu și mai aproape de plămâni, probabil ar fuma doar sinucigașii hotărâți sau dependenții de adrenalină. Dar așa, plutind întinși pe spate într-o barcă, fumătorii admiră peisajul și rotocoalele de fum minunate, ignoranți la sunetul cascadei spre care se îndreaptă.

  Dar până la urmă nu ei sunt de vină, ci permisivitatea sistemului.

 2. ggl Says:

  De fapt și muzicuța poate avea efect întârziat după ce am să învăț să cânt rezonabil la ea. Am să cânt niște melodii ce-ți stau pe creier și le fredonezi apoi. La fel ca și nicotina. Parcă am citit într-o carte SF despre asta. Cred că în Omul demolat al lui Alfred Bester. Pip pop, bim bam!

 3. Cris Says:

  Ideea cu muzicuta e geniala! :-D

  La spanioli s-a interzis recent fumatul in spatii publice inchise, i.e. baruri & restaurante. O colega de lucru fumatoare comenta ca din cauza asta, a ajuns sa fumeze mult mai putin pt. ca inainte fuma peste tot & fuma practic dublu: pasiv & activ.

 4. ggl Says:

  Deci, așa cum mi-am închipuit, funcționază. Ideea e să-i dai afară în frig și să accizezi puternic țigările. Sper să se interzică și la noi cât mai curând.

 5. darklorelei Says:

  Cred ca tine de bun simt. Azi o colega de serviciu care fuma in incapere a fost atentionata de o alta (insarcinata) ca nu ii place fumul de tigara. A continuat sa fumeze raspunzandu-i indiferenta ca nu i se va intampla nimic. Scena s-a repetat putin mai tarziu. Colega insarcinata i-a zis disperata ca nu mai poate, i se face rau. De abia atunci fumatoarea inraita s-a gandit sa stinga tigara. Dar nu inainte de a mai trage cateva fumuri, evident.

 6. ggl Says:

  “Speak softly and carry a big stick, you will go far.”

  Nuiaua și amenda, prietenele bunului simț.

 7. darklorelei Says:

  Da, uite ca unii au prea mult bun simt si nu actioneaza, iar cei carora le lipseste sunt incurajati (in cazul descris de mine) chiar de atitudinea sefului care face acelasi lucru ca si ei.

 8. IoanaFilipas Says:

  Bun venit in lumea mea! Si pe mine ma deranjeaza ingrozitor de tare fumul de tigara, si imi irita ochii, nasul si gatul. Si ma calca pe nervi faptul ca, la orice masa din orice bar, fumul e prezent permanent, pentru ca nu se sting niciodata toate tigarile in acelasi timp.

  Dar asta e, ne resemnam. Fumatorii is muuuult mai multi decat nefumatorii, asa ca n-ai cu cine.

  Normal ca se fumeaza mai putin daca tre sa iesi mereu din bar/birou/restaurant ca sa fumezi. Nu e comod, plus ca iesi in frig, ploaie sau ninsoare, cand ceilalti raman la caldurica. Sper din tot sufletul sa se adopte si la noi legea. Eventual intr-un viitor pe care sa il apuc si eu.

 9. ggl Says:

  Poate te resemnezi tu. Eu refuz să mă resemnez și iau aproape întotdeauna atitudine împotriva fumatului. De fapt am și părăsit masa de câteva ori din cauza asta. Faptul că sunt mai mulți nu le dă niciun drept să-mi împută aerul și să-mi pericliteze sănătatea. Trebuie dați afară, să fumeze acolo, în frig și în ploaie.

 10. zob Says:

  Fumul in baruri este cu adevarat infernal, si multi nefumatori renunta sa mai socializeze acolo. Astept cu incredere ziua in care a iesi “afara la o tigara” va deveni normalitate in spatiile publice. In rest, faina analogia lui Bodgan!

 11. adrian Says:

  Dar duce ti va in baruri de nefumatori,nu va mai tot plangeti de fum. Nu puteti sa cititi pe usa daca se fumeaza sau nu in localul respectiv si sa alegeti daca intrati acolo sau nu ? Analogia e cretina,exista spatii publice inchise delimitate pentru fiecare din cele 2 categorii. Despre cele deschise nu mai vorbim ca nu are rost.

 12. Ali Mic Says:

  Stai asa ca nu inteleg. Este vorba de spatii publice inchise sau deschise? Pentru ca depinde foarte tare de fiecare situatie in parte. Daca vorbesti de baruri sau cafenele in care delimitarea fumator/nefumator nu exista decat la nivel imaginar si pentru a salva aparentele atunci da, este incorect. Dar daca vorbesti de pilda de o terasa, atunci nu mi se pare corect sa pretinzi ingradirea fumatorilor. Pentru ca tie nu iti place sau ai o sensibilitate mai mare fata de fumul de tigara trebuie sa te protejezi tu pe tine, asta nu e responsabilitatea fumatorulu de langa tine. Nu poti sa ii negi drepturile de a servi un suc/ceai/cafea/ la o masa in aer liber si sa fumeze daca asta ii place. Intr-un bar/spatiu inchis iti dau dreptate.
  Si nu sunt asa de multi fumatori…si cred ca sunt multe alte forme de poluare care dauneaza mai grav sanatatii decat fumul. Fumator/nefumator multa lume arunca pe jos ambalaje si resturi (prin paduri de ex) … hai sa nu ne oncentram doar pe ceea ce noi nu facem rau dar altii fac si sa ne folosim energia pentru cauze productive. Zic eu …

 13. ggl Says:

  Spații închise pentru început. Mă deranjează și în aer liber dar mai puțin și doar atunci când vine fumul direct pe mine. Să zicem că e tolerabil, dar nu și acceptabil.

  Asta cu trebuie să te protejezi tu mai bine au tot auzit-o. Probabil ar trebui să umblu cu un pistol cu apă asupra mea, ca să mă protejez cu el de fumători. Când vine fumul pe mine, țintesc țigara omului și pssst! mă protejez.

  Ce legătură au cei care aruncă mizerii pe jos cu fumătorii? Înafară de faptul că marea majoritatea fumătorilor aruncă mucurile de țigară pe unde apucă.

 14. Ali Mic Says:

  In spatii inchise este foarte deranjant fumul chiar si pentru unii fumatori. Aici, dupa cum am mai spus, iti dau dreptate.
  Insa in spatiu deschis, atata timp cat fumatorul stie unde sa sufle e ok. Chiar eram ieri intr-o statie de autobuz asteptand si un tip fuma la 1 m de mine. Sufla in sus si nu simteam nimic. Asa ca…e ok. Nu ma deranja.
  Legatura dintre mizeriile de pe jos si fumat este poluarea. Aerul, solul, apele poluate te deranjeaza si iti fac rau in aceeasi masura ca fumul de tigara. SI efectele sunt asupra tuturor din zona respectiva, de aceea facusem analogia de mai sus.

 15. majors Says:

  Fumatul dauneaza oricui si oriunde, indiferent de spatiul in care esti. Stiu din experienta, iti trebuie vointa sa te lasi, daca reusesti, intelegi cat de mult rau iti faceai. Daca cineva ti-ar fi cerut sa-ti faci rau, ai fi refuzat si te-ai fi uitat urat la persoana respectiva. Dar cate persoane isi privesc chipul in oglinda si se dispretuiesc pentru raul pe care si-l fac fumand?

Leave a Reply