Nu votezi?

Românii care l-au votat pe Tőkés László prin neparticipare la vot, cer acum retragerea mandatului europarlamentarului datorită declarațiilor controversate făcute de acesta de ziua națională a României. Cam târziu. Trebuia să vă treziți pe 7 iunie ’09 și să mergeți la vot. N-ați mers? Atunci răbdați cu Tőkés, reprezentantul vostru în PE. Etnicii maghiari au fost disciplinați ca de obicei și s-au dus la vot. Au votat ei pentru voi.

Tags: , ,

4 Responses to “Nu votezi?”

 1. Cris Says:

  Apoi in oarecare masura are individul dreptate, ca de cind sintem in romania mare s-au schimbat jefuitorii de odinioara din maghiari in sudisti, ca nici macar mitíci nu le poti spune! In fond nu era o idee rea sa fim 3 tzari separate. :-(

 2. ggl Says:

  Ideea e că Tőkés vorbește tâmpeni și seamănă ură între popoare. La urma urmei reprezintă România în PE, cu toți cetățenii ei, indiferent de etnie, rasă sau religie. Noi, cetățenii României, îi plătim salariul. Nu i-ar strica chiar deloc să-l scuture cineva bine de tot. Pe de altă parte, cei mai mulți dintre ăștia de se plâng acum nici nu au fost la vot. La alegerile PE a fost prezență la vot sub 30%. Deci nu au absolut niciun drept să ceară ceea ce cer acum, devreme ce au votat deja prin neparticipare.

  Nu-i ok separat. Uită-te la țările din fosta Iugoslavie ce preț au plătit și mai plătesc încă pentru că s-au separat. Acolo diferențele erau mai mari decât la noi. Uită-te și la Georgia. Rușilor le convin de minune republicile separatiste din alte țări vecine mai mici, pentru că le controlează mult mai ușor. Unirea, atunci și UE acum au fost niște mișcări foarte ok. Normal, nimic nu e perfect, dar trebuie să ne înțelegem între noi și să cooperăm, nu să ne batem ca tâmpiții.

 3. Cris Says:

  Eu una cred ca daca s-ar desface toate statele astea artificiale minate de tot soiul de interese dubioase & ne-am transforma intr-o varianta europeana a USA-ului totul ar fi mult mai ok. Fiecare regiune istorica ar putea fi un stat federal autonom & constitutia tuturor ar fi doar cea europeana, oricit ar fi de globalizatoare chestiunea tot ar fi mai ok decit ce avem acum.

 4. ggl Says:

  Asta trebuie să fie o decizie care să vină din interiorul sistemului, așa cum s-a întâmplat în Cehoslovacia. Iar Cehoslovacia a fost republică federală din
  ’69 până în ’90 când s-a despărțit în două țări separate. E un proces care durează. Nu ani, ci decenii. Înafară de asta, în fosta Cehoslovacie locuiau două popoare cu două limbi diferite, deci existau diferențe culturale mult mai pronunțate decât la noi – ceea ce justifică o astfel de decizie.

  Dacă decizia vine dianfara sistemului, așa cum s-a întâmplat la vecini, în Iugoslavia (tot republică federală) și la scară mai mică în Georgia, se lasă întotdeauna cu violență. Dar să știi că și un stat mai mic poate fi controlat de interese dubioase. Mai ales după rupturi venite dinafară care se petrec peste noapte. Apar tot felul de indivizi dubioși care profită de anarhie și preiau controlul. Preiau controlul, nu cu binișorul ci cu pușca sau cu tancul. Vezi situația din fosta Iugoslavie. Sau pe cea din Cecenia, unde totul a degenerat în ultimul hal.

  Oricum, cred că ar fi aiurea pentru că diferențele culturale între regiunille noastre istorice sunt prea mici ca să merite. Ar trebui să triplăm instituțiile statului, am plăti trei grupuri de europarlamentari, una pentru fiecare regiune. Trei grupuri de politicieni care ar trebui să ajungă la un consens într-un interval finit de timp. Gândește-te ce s-ar putea întampla în caz de război – am putea ajunge să ne luptăm între noi din cauza deciziilor unor birocrați!

  “To get something done, a committee should consist of no more than three men, two of whom are absent.” — Robert Copeland

Leave a Reply